4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Caretta'lar uydudan izlenecek

CARETTA CARETTA'YA UYDU TAKİP CİHAZI

Türkiye'nin ilk Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma, Tedavi, Rehabilitasyon Merkezi'nde, 2008 yılından sonra ikinci defa bir Caretta Caretta deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı takıldı.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından desteklenen ''Dalyan'daki Deniz Kaplumbağalarının Araştırılması ve Korunması Projesi'' kapsamında bir Caretta'ya uydu takip cihazı takıldı. Düzenlenen törene Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel de katıldı. Vali Yardımcısı Yüksel, denizden İztuzu sahiline yumurta bırakmak için gelen Caretta Caretta'ya dolunayda gelmesi nedeniyle 'Dolunay' ismini verdi. Ayrıca Caretta'nın ön ayaklarına takılan plakada, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı yazısının yanı sıra

Muğla'nın plakası olan 48 numarası da yer aldı.

Proje kapsamında İztuzu Plajı'nda düzenlenen toplantıda gazetecilere bilgi veren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, uydu cihazı takılarak doğaya salınacak iki kaplumbağadan birinin İtalya'dan geleceğini söyledi. Uydu izleme cihazı takılan Caretta Caretta'nın bir yıl boyunca aralıksız takip edileceğini belirten Doç. Dr. Kaska, ''Cihaz su altında çalışmıyor. Caretta Caretta su yüzeyine çıktığında uydu cihazı devreye giriyor. Caretta Caretta'yı yakından izleme şansımız olacak. Takılan cihazın pil ömrü 1 yıl'' dedi. Kaska, Dalyan'ın deniz kaplumbağaları açısından Türkiye'deki en önemli üreme alanı olduğuna dikkati çekti.

Proje kapsamında uydu takip cihazı takılacak olan Caretta Caretta, sahildeki görevliler tarafından yumurtalarını bıraktıktan sonra yakalandı. Caretta Caretta'nın kabuğu uydu takip cihazı takılmadan önce görevliler tarafından zımpara ile temizlendi. Bu sırada bazı uzmanlar, kaplumbağaya kamera ışıkları altında cihazın takılmasına tepki gösterdi. Uydu takip cihazının takılması işlemi kaplumbağanın rahatsız olması nedeniyle kamera ışıkları olmadan yapıldı. İşlem yaklaşık bir 1 saatte tamamlanırken,

Caretta'nın yüzgecine bir de plaka takıldı. 45 dakika süren kuruma işleminin ardından Caretta gece saat 01.15'te denize bırakıldı. "Dolunay-0048" isimli Caretta Caretta'nın okyanusa yolculuğu, görevliler ve gazeteciler tarafından da bir süre izlendi.

Bu arada Doç. Dr. Kaksa bugün bir deniz kaplumbağasına daha uydu anteni takacaklarını söyledi. Dç. Dr. Kaksa, "Yarın, İtalya kıyılarından Dalyan kıyılarına ulaşacak yeşil kaplumbağalardan birine uydu anten takacağız. Bu kaplumbağa İtalyan bilim adamlarının gözetiminde. İtalya'dan gelecek olan yeşil kaplumbağayı ilk defa yumurta bırakacağı Muğla sahillerinden bırakacağız ve önümüzdeki yıl İztuzu sahiline yumurta bırakmak için gelmesini bekleyeceğiz. Takacağımız cihazla nerelere uğradığını, nasıl yaşadığını izlemeye çalışacağız" dedi.

CARETTA CARETTA'YA UYDU TAKİP CİHAZI
CARETTA CARETTA'YA UYDU TAKİP CİHAZI
CARETTA CARETTA'YA UYDU TAKİP CİHAZI
CARETTA CARETTA'YA UYDU TAKİP CİHAZI
CARETTA CARETTA'YA UYDU TAKİP CİHAZI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2010 Salı 18:12:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seyhun altın IP: 193.255.54.xxx Tarih : 30.06.2010 10:30:08

Yakup Hocamı tebrik ediyorum. Hem Pamukkale Üniversitesini, hemde ülkemizin bu alandaki ismini ön plana çıkardığı için. Kendisinin ve ekibinin özverili bir şekilde çalışması gurur verici.