22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Çevre katliamına jandarma baskını

Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak beldesinde doğal sit alanı ve Akdeniz foklarının Türkiye'deki en önemli yaşam alanlarından biri olarak belirtilen Küdür Yarımadası'nda vidanjörle atık suların boşaltıldığını öğrenen jandarma ekibi baskın yaparak çevre katliamını önledi. 

Bölgeye atık suların boşaltıldığını öğrenen Yalıkavak Jandarma Karakol Komutanlığı ekibi, baskın yaparak duruma müdahale etti. Vidanjör sürücüleri jandarma güçlerini karşılarında görünce neye uğradıklarını şaşırırken burayı belediyenin kendilerine gösterdiğini iddia etti. Çevrede inceleme yapan jandarma ekibi sürücülerden evraklarını alarak işlem yaptı. Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettirilen konuda 2'şer bin YTL para cezası uygulandığı öğrenildi. 

Atık suların boşaltıldığı yerin belediye tarafından gösterildiği iddiaları üzerine Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan böyle bir şeyi onaylamalarının mümkün olmadığını söyledi. Başkan Saruhan, Küdür Yarımadası'na yapılan arıtma tesisini işaret ederek "Sorun kökünden çözülmüş durumda. Belediye gösterdi diye bir şey olmaz. Buralar hassas noktalar" dedi. 

53 dönüm alanda inşa edilen arıtma tesisinin tamamlandığını belirten Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, şöyle konuştu: "Gerek katı atık gerek evsel atıklarla ilgili döküm yeri, depolanmasıyla ilgili böyle sorunlar yaşıyorduk. Sorunları farkında olarak göreve gelir gelmez bu sorunları kökünden nasıl hallederiz diye bir çaba içerisine girdik. Nihayetinde de görmüş olduğumuz tesis bitti. 2006 yılının 7. ayında inşaatı başladı ve bugün bitmiş durumda. 30 bin kapasiteli. İlk etapta 10 binlik bölümü devreye girecek. Talebe göre diğer bölümü devreye girecek. Yaklaşık 4 milyon YTL maliyeti oldu. Amacımız çevre sorunlarını kökünden halletmek. Bunun için toplumun önüne yönetici olarak çıktık. Bu ve bu sorunlar zaman istiyor, çaba, para istiyor. Bizde yavaş yavaş hepsinin altından kalkıyoruz." Bu arada beldede 5 adet özel firmanın vidanjör hizmeti verdiği öğrenilirken, kendilerinin bu konuda uyarıldığı bildirildi. 

Öte yandan Yalıkavak Çevre ve Fok Araştırmaları Derneği Başkanı Nezih Bilecik atık suların bölgeye boşaltılmasıyla ilgili "Turizm ve çevre değerleri açısından çok ayıp bir durum. Bölge Türkiye'de fokların en önemli 5 yaşam alanlarından biri. Zaman zaman böyle sorunlarla karşılaşıldı. Buna karşılık çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca inşa edilen arıtma tesisi ile teselli bulduk" dedi.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 14:12:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?