22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Çevreciler Marmaris'te buluştu

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bir araya gelen çevreciler, bilim adamları ve Greenpeace üyeleri tekneyle denize açılarak Marmaris Limanı’nda incelemelerde bulundu.


Muğla Üniversitesi (MÜ) Su Ürünleri Fakültesi Anadilim Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna, MÜ Çevre Sorunları Araştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Balcı ile dünyanın en önemli çevreci örgütü Greenpeace’in Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmeci ve Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan’nın katıldığı gezide Marmaris Limanı’nın büyütülmesinin, doğal dokuya zarar verebileceği iddiaları araştırıldı. Filiz Ersan’nın başkanlığını yaptığı gezide Marmaris Limanı’nın körfezin içine doğru 300 metre uzatılmasının yaratacağı olası çevre etkileri hakkında daha önce hazırladıkları rapor ve tutanakların birer örneğini geziye katılan heyete dağıttı.


Etkinliğe katılan Prof. Dr. Muammer Tuna ve Prof. Ahmet Balcı, Marmaris Körfezi’nin kapalı bir deniz ve hassas bir ekosisteme sahip olduğundan, doğal dokusunun her zaman risk taşıdığına işaret ederek, konu hakkında araştırma başlatıp, rapor hazırlayacaklarının sözünü verdi.


Yapılan çalışma gezisi hakkında bilgiler veren Greenpeace’in Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmeci, limanın büyütülmesinin yanlış olduğunu ve ileride tehlikeli durumların oluşabileceğini söyleyerek, “Greenpeace olarak buraya uzman bir ekiple gelerek, denizin altında incelemelerde bulunacağız.

Sudaki floranın durumunu tespit edeceğiz. Bizim ve sayın profesörlerin hazırlayacakları raporlar, eğer, limanın büyümesinin zararlı olduğunu işaret eder, buna rağmen liman büyürse biz de Greenpeace olarak, bunun durdurulması için elimizden geleni yaparız. Aynı anda körfeze girecek dev gemilerin, görüntü ve gürültü kirliliği yaratacağı, sualtı florası bozulacağı, ekolojik denge korunamayacağı endişesini taşıyoruz” diye konuştu.


Bu arada; Marmaris Limanı’nda incelemelerde bulunan heyetin, incelemeye dair raporlarını önümüzdeki Ocak ayının sonuna doğru tamamlayacakları öğrenildi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 19:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?