4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Çevrecilerden dev gemiye ziyaret

MARMARİSLİ ÇEVRECİLER DEV YOLCU GEMİSİNİ İNCELEDİ

Marmaris Çevrecileri Derneği üyeleri, Marmaris Limanı’na yanaşan Aida Diva isimli dev yolcu gemisinde incelemelerde bulundu.

Marmaris Çevrecileri Derneği cruiese tarzı gemilerin çevre kirliliğine neden olup olmadığını araştırmak için gerekli izinleri alıp ‘Aida Diva’ adlı dev yolcu gemisinde incelemelerde bulundu.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin Cruiese gemileri hakkında teknik bilgi almak, Marmaris koyunda doğa ve çevrede bir olumsuzluğa neden olup olmadıklarına dair bilgi edinmek için incelemeler yapacaklarını belirtti.

Gemi içerisinde Çevrecilere ve basın mensuplarına brifing veren gemi kaptanı Prezemyslaw Kurc “Aida Cruise firması olarak 5 kıtada 140 limana uğruyoruz. Gittiğimiz limanların çevresel faktörleri bizim ve yolcularımızın en önemli tercihleridir. Firma olarak her curise gemsinde olduğu gibi gemi personelimizin içerisinde bir çevre komiseri bulunduruyoruz. Aida Diva denize ilk indirildiği yıl olan 2007 de yapılan arıtma tahlilleri sonucuna göre, gemide kullanılarak arıtılan suyun Hamburg Şehir şebekesinden verilen sudan daha temiz olduğu ortaya çıktı. Bütün bu tahlillere rağmen biz hiçbir zaman limanlarda denize arttığımız suyu bile basmıyoruz. Neticede getirdiğimiz yolcularda bu limanları temizliği ve çevre güzellikleri için tercih ediyorlar” diye konuştu.

Yolcu taşıyan her cruise gemisinin uluslararası kanunlarla belirlenmiş çevresel faktörlere uyduğunu belirten kaptan Kurc “Sonuç itibariyle denizlerde çalışabilmemiz ve limanlara yanaşabilmemiz için gereken uluslararası kurallar var. Bunlara muhakkak uymamız gerekiyor. Ama karalardaki yönetimlerin uluslararası kuralları yok. Diyebilirim ki biz gemimizde karadaki işletmelerden daha az kirlilik yapıyoruz” dedi.

KATI ATIKLARI TOPLAMAK İÇİN LİSANS ŞARTI

Gittikleri limanlarda çevre faktörüne çok önem verdiklerini yineleyen kaptan Kurc “Gemi bünyesinde toplanan katı atıklar, ayrıştırılıp sınıflandırıldıktan sonra Limanın bağlı bulunduğu hükümet tarafından lisanslandırılmış katı atık almaya yetkili firmalar tarafından gemiden alınır. Lisansı olmayan hiçbir firmayla çalışmamız gibi bir şey söz konusu olamaz. Ayrıca sadece katı atıkların alınması değil bırakıldıkları depolama tesislerinin de lisanslı olması ev bu lisanslarını firmamıza ibraz etmeleri gerekir. Lisansı olmayan hiçbir firma Aida Cruise firmasından katı atık alamaz. Bu sayede gittiğimiz limanların ve çevresinin her zaman temiz kalmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Gemideki incelemelerinin ardından bir açıklama yapan Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, Yerinde inceleme yaparak olumlu görüşler aldıklarını, aldıkları bu görüşler çerçevesinde en kısa zamanda bilimsel bir rapor hazırlayarak hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

MARMARİSLİ ÇEVRECİLER DEV YOLCU GEMİSİNİ İNCELEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2010 Cumartesi 15:25:00
Güncelleme :2 Ekim 2010 Cumartesi 16:12:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?