6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Çevrecilerden liman tepkisi

Marmaris Limanı'nın büyütülmesine karşı çıkan çevreciler adına bir açıklama yapan Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a yazdığı mektupta, Marmaris Limanı'na büyütülmesi için olur verilmesinin ilçe adına cinayet olacağını iddia etti. 

2001 yılında özelleştirilen Marmaris Limanı'nı büyütme talebinde bulunan Marmaris Liman İşletmeleri A.Ş'nin rant uğruna Marmaris'in geleceğini tehdit ettiğini ileri süren Marmaris Kaymakamlığı Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a gönderdiği mektupta, "Ulusun malı denizlerimiz rant arayışı içinde olanların işgaline olur vermeyeceğinizi kendi özgüveniniz ve yüksek vicdanınızla Marmaris'in geleceği adına en uygun kararı vereceğinize inanıyorum" dedi. 

Çevreci Filiz Ersan, 27 Ocak 2006 tarihinde Başbakan Erdoğan'a limanla ilgili yazı gönderdiği yazıda, "Şahsınıza gönderilen 27 Ocak 2006 tarihli yazıma gelen cevapta, 'ilgili bakanlık ve kurumlarca incelenecektir' denmiştir. Konunun şahsınıza ulaşılamadığı anlaşılmaktadır. Marmaris gibi bir ilçenin geleceği söz konusudur. Dünyanın hiçbir ülkesinde devlet adamları Marmaris konumundaki bir yere mevcut limanın büyütülmesine izin vermez. Çünkü, dünyada başka bir modeli olmayan, doğal güzelliğiyle adını dünyaya tescillemiş bir turizm ilçesidir. Marmaris, gölet modeli kapalı bir deniz ve kendini temizleyemeyen körfeze sahiptir. Böyle bir projeye olur verilemez. Marmaris'in ve turizmin sürekliliği için hiçbir kurum ve kuruluşa danışmaya gerek duyulmadan karar verilir. Şahsınıza ulaşılmadığını buradan üzülerek anlamış durumdayız" ifadesinde bulundu. 

Marmaris liman işletmesinin büyütülmesi talebine şiddetle karşı çıkan Ersan, "Bu proje 300 metre uzunluğunda 6 bin 500 metrekarelik alanı kaplayacak bir projedir. Bir anda iskeleye yanaşacak 6 dev transatlantiğin buzul dağları gibi görünümü ayrıca liman işletmesinin mermer nakliyatı yapan şilepleri Marmaris Yat Limanı'nı, Günlücek mesire yerini, Netsel Marina'daki yüzlerce yatın önünü kapatacak Marmaris'in kartpostal güzelliği yok olacak, gürültü ve görüntü kirliliği oluşturacaktır. Altı geminin baca dumanları ilçeyi ve dünyada emsali olmayan günlük ağaçlarını, mesire yerini, ve arıcılığı tahrip edip yok edecektir. Marmaris'in tarihi simgesi olan 'Yalancı Boğaz' Marmaris'ten seyredilemeyecektir. Kendi teknelerimizin, deniz vasıtalarımızın yanısıra bunca gemileri ve yük şileplerini küçücük gölet modeli kapalı denizimiz kaldıramayacaktır. Liman akabinde kirlenecek, sualtı florası bozulacak, ekolojik denge korunamayacak, cennet belde Haliç'e dönecektir. En büyük gelir kaynağı yat turizmi ve mavi yol bitecektir. Bu tehlike çevre ve turizm bakanlığının ve izin veren her kurumun dikkatlerinden kaçmaktadır. Özel Marmaris Liman İşletmesi ortaklarının daha çok rant sağlama hırsları, kurvaziyer gemi acentelerinin pastadan en büyük dilimi alma istekleri Marmaris halkına zarardan başka bir şey kazandırmayacaktır" diye konuştu.

MARMARİS LİMANI MİLLİ PARKLAR KORUNMASINDA 

Özelleşen Marmaris Limanı'nın Marmaris'in turizm kimliğini değiştirdiğini kaydeden Ersan, "Muğla ilinden gelen sayısız mermer yüklü TIR'lar, kamyonlar Marmaris'in kalbi olan yat limanı, Günnücek mesire yeri, en büyük marinamız Netsel bitişiğine getirilerek mermer nakliyeciliği, ayrıca tekne taşımacılığı yapılarak hamallarla ve vinçlerle şileplere yüklenmektedir. Bu tablo Haydarpaşa Limanı'na benzemektedir. Cennet Adası önünde şilepler gelişi güzel kontrolsüz durarak ilçe turizmi gölgelenmektedir. Her ne kadar şilep nakliyeciliği bitecek deseler de genişleyecek yeni projede de şileplere özel yer ayrılmıştır. Liman kimliğini kazandıkları takdirde micro-macro uluslararası her gemiye Marmaris Limanı açık olacak nükleer taşıyıcılar, akaryakıt tankerleri her tür gemilere, aralanan kapı ardına kadar açılacaktır. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi Sörve Kurulu, 'şilep ve gemiler arzu edilen manevraya göre denge, sürat ayarlamaları için balans suyu alırlar, yükleme yapılırken suyu boşaltırlar yabancı denizlerden gelen micro organizmaları, katil yosunları limana bırakırlar, Marmaris için büyük tehlike arzetmektedir' denilmiştir" diyerek Marmaris'i bekleyen tehlikeler hakkında da bilgi verdi.
Limanın bitişiği sahil güvenlik komutanlığına ait olduğuna ve askeri alanın stratejik konumunun dikkate alınmadığını belirten Ersan, şirketin SİT alanı olan bu bölgenin de kaçamakla SİT alanı dışına çıkartıldığını iddia etti. 

Marmaris Limanı'nın Milli Parklar korunmasında olan tek liman olma özelliği taşıdığını ifade eden Ersan, "Hazırlanmış projeler yasalara aykırıdır. Her çıkmaza çözüm getiren işletme ve umutları ahşap iskele uygulanacağı bilgilendirmesidir. Halbuki ahşap iskeleye 6 dev transatlantik, mermer yüklü şilepler yanaşacağı için statiksel hesapların neye göre yapıldığı bilinmemekte birçok yetkili birimler kaygı duymaktadır. İskelenin belli bir bölümü SİT alanına girmektedir. Her şeyin bir kaçamağını arayan şirket SİT alanından çıkarak iskelenin rotasını Marmaris Yat Limanı'na, Günlücek mesire yerine ve Netsel Marina'ya yönelterek bu çevrede bulunan tüm halkın ve işletmelerin tepkisine hedef olunacağı, huzurun kaçacağı kaçınılmazdır" dedi. 

Marmaris Limanı'ın büyüme isteğine Ulaştırma Bakanlığı'nın da sıcak bakmadığının altını çizen Ersan, "Yap-işlet-devret modeliyle ihale edilmiş bodrum yolcu iskelesi bitirilmektedir. Önerilen iskele Marmaris'e yapıldığında Ulaştırma Bakanlığı'nın kaygısı Bodrum yolcu iskelesi projesi fizibilite etütlerinin olumsuz etkilenmesinin söz konusu olacağıdır. Ulaştırma Bakanlığı'nın kaygılarından diğeri ise Marmaris Limanı içinde bulunan 4 büyük Marina ve seyir halindeki tekneler, yatlar, yelkenliler, gezi motorları, su sporlara, ekolojik denge korunamı aktiviteleri, balıkçbkaldıramayacaktır. Liman akabinde kirlenecek, sualtı florası bılar, mermer ve yük taşıma şilepleri, geniş hacimli aynı anda sulara girecek dev transatlantikler söz konusu iskelenin bu bölgede oluşturacağı gemi trafiği yükü, seyir emniyeti, deniz güvenliği bölgesel potansiyel bakımından çarpışma, infilak, deniz kazaları kaçınılmazdır. Bir ilçenin felaketinin sorumluluğunu ,vebalini hiçbir bakanlık, sahil güvenlik, liman müdürlüğü ve ilgili hiçbir birim üstlenemez, böyle bir limana olur kararı verilmesi ilçe adına cinayettir. Gemi esnafı bugüne kadar gemi turizminden istifade edememektedir. Turistler kalite ve ucuzu aradıkları için ihtiyaçlarını İzmir, İstanbul gibi büyük limanlardan temin etmekte. Çoğunlukla gemiler günübirlik gelmekte Marmaris'e döviz bırakmamakta, Dalyan'a geçmektedir.

Dalyan Belediye Başkanı basın açıklamasında esnaftan alışveriş yapılamadığını bildirmiştir. İlçeye faydası olmayan, zararları ve tehlikeleri saymakla bitmeyen gemi turizminin ısrarla yapılması istendiğinde çevre gönüllüleri olarak önerilerimiz liman arkası 'Yalancı Boğaz' mevkii açık denizine dalgakıran yapılarak gemileri barındırmak veya uygar ülkelerde olduğu üzere, liman dışına demir atarak yolcuların taşınılması önerisini liman işletmesine ve tüm bakanlıklara duyurduk" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2006 Pazartesi 19:24:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?