16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Çiftçi eğitimi özelleşiyor

Türkiye’de daha önce Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilere ücretsiz olarak verilen tarımsal eğitim AB ile gerçekleşen ve tarım konusunda görüşmeleri tamamlanan müzakereler sonrası çiftçi eğitimi özelleştiriliyor. Bundan böyle tarımsal üretim yapan çiftçiler, eğitimi ücreti karşılığı tarımsal danışmanlık belgesine sahip ziraat mühendislerinden alabilecek.


Bu doğrultuda Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezinin 25 ilde açtığı Tarımsal Danışmanlık Kursu’nun Muğla ayağı başladı. Konakaltı Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonunda düzenlenen tarımsal danışmanlık kursuna il genelinden 25 Ziraat Mühendisi katılıyor.


Kursa katılan ziraat mühendislerine 3 hafta süre ile 120 saat kurs verilecek. Kurs sonunda sınavı girecek olan ziraat mühendislerine 100 soru yöneltilecek. Sınavdan 60 ve üstü puan alanlar tarımsal danışmanlık belgesini almaya hak kazanacaklar.
Gerçekleştirilen bu eğitim projesi hakkında bilgi veren Kurs Eğitmeni Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Aktaş, geçtiğimiz aylarda görüşmeleri tamamlanan AB Müzakereleri sonucu bundan sonra çiftçi eğitimlerinin özelleşeceğini kaydetti. Öğretim Üyesi Aktaş, “Avrupa ülkelerinde çiftçi eğitimleri yıllar önce özelleştirilmiş. AB ile gerçekleşen müzakereler sonucunda ülkemizde de Tarım Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak verilen bu hizmetin özelleştirilmesi karara bağlandı. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi Tarım Bakanlığından yetki alarak 25 ilde tarımsal danışmanlık kursu açtı. Muğla’daki ilk kursumuza 25 ziraat mühendisi katıldı. Bu 25 er kişilik talepler halinde açılmaya devam edecek. Kursumuza veteriner hekimler ile su ürünleri mühendisleri de katılabilecek. Ziraat Mühendisleri kursa 600’er YTL ödeyerek katıldı. Buradaki üç haftalık kursun ardından yapılacak sınavda başarılı olacak ziraat mühendisleri, üreticilere çiftçi eğitimini ücreti karşılığında verecek. 120 saat sürecek kursta ziraat mühendislerine tarımsal bilgi dışında daha çok ikili ilişlerin güçlendirilmesi konularında eğitim verilecek. Ziraat Mühendisleri proje nasıl hazırlanır ve sunulur gibi konularda eğitim alacaklar “ diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 13:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?