22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Çiftçinin yüzünü güldüren proje

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde tarım ürünlerinde kullanılan kimyasalların takip edilmesi amacıyla hazırlanan proje Muğla'nın Milas ilçesinde uygulanmaya başladı.


Tarımsal üretimde yanlış ilaç kullanımından kaynaklanan hataların önüne geçmek ve pazarlamada yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla başlatılan proje, Milas'a bağlı Çamovası köyünde uygulanıyor.

Proje kapsamında Milas Ziraat Odası tarafından 75 domates üreticisine 175 bin domates fidesi dağıtıldı. Şimdilik sadece domates yetiştiriciliğinde uygulanan proje, önümüzdeki günlerde Milas'a bağlı Köşk ve Karakuyu köylerinde karpuz, lahana, brokoli gibi ürünlerde de başlatılacak.


Uygulama hakkında bilgi veren Milas Ziraat Odası'nda görevli Ziraat Mühendisi Serdar Baltacı, "Çiftçimiz için Oda olarak başlattığımız toplu siparişte amacımız çiftçimizin girdi maliyetlerini düşürmek. Daha önceden üreticilerimiz kendi aldıkları tohumlarla fide yetiştiriyorlardı. Şimdi fide daha az maliyetle direkt üreticiye sunuluyor ve zayiatsız şekilde üretime geçiliyor. Çiftçimiz hem girdi maliyetleri konusunda rahatlığa kavuşurken elde ettiği kaliteli ürünle daha iyi pazar bulma imkanına sahip
oluyor. Ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerimiz de dağıttığımız fideleri kimyasal takip altına alarak verimin daha da artmasını sağlayacak" dedi.


Uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getiren Halil Pınar (61) adlı domates üreticisi, "Daha önceden, aldığımız tohumlarla kendimiz yetiştiricilik yapıyorduk ancak bu hem maliyetli hem de ürün kaybımız çok fazla oluyordu. İlçe Tarım Müdürlüğünün uygulamasıyla da hangi ilacı ne zaman bitkiye vereceğimizi iyice öğreniyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Milas Ziraat Odası'na çiftçiye verdiği destekten ötürü teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 14:31:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?