8
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Çifte vatandaşlığa rekor ilgi

Muğla’ya yıllar önce gelen ve yerleşen yabancı uyruklu vatandaşlar, çifte vatandaşlık için yaptıkları müracaatlar komisyonda değerlendiriliyor.

Muğla Valiliği başkanlığında kurulan komisyonda, her 15 günde bir Türk vatandaşı olmak isteyen ve Türkiye’de yaşayan yabancıların durumları değerlendiriliyor.

Vali Yardımcısı Sinan Akdoğan başkanlığında oluşturulan Nüfus İl Müdürü, Emniyet Müdürlüğü ve jandarma tarafından oluşturulan komisyonda başvurular tek tek incelenerek İçişleri Bakanlığı’na gönderiliyor.

Dün yapılan komisyon değerlendirme toplantısına Muğla’ya yerleşen ve Türk vatandaşı olmak isteyen 19 kişinin durumları görüşüldü.

Vali Yardımcısı Sinan Akdoğan, "Komisyonumuz başvuruları değerlendiriyor. Muğla il genelinde yaşayan ve Muğla’ya yerleşen yabancı uyruklu vatandaşların yaptıkları müracaatlar, tek tek ele alınarak inceleniyor. Bizim burada yaptığımız çalışmalar rapor halinde İçişleri Bakanlığı’na gönderiliyor. Esas olan bizim burada yaptığımız inceleme ve çalışma" dedi.

Dalyan, Fethiye, Bodrum ve Marmaris gibi yerleşim birimlerinde yaşayan yabancı uyruklu ve Türk ile evli vatandaşlar, Türkiye’de ve Muğla’da yaşamaktan çok mutlu olduklarını belirterek, "Kendi rızamız ile başvuruda bulunduk. Hiç bir etki altında kalmadan çifte vatandaşlık başvurumuzu yaptık. Türkiye çok değişti. Türkiye’nin Avrupa’dan farkı yok" şeklinde konuştu.

Hollandalı Henny Çoban ve eşi Mehmet Çoban, Dalyan’da yaşadıklarını belirterek, "Dalyan dünyanın yaşanabilecek en iyi merkezlerinden birisi. Eğer vatandaşlığa kabul edilirsem çok mutlu olacağım" dedi.

İngiliz Jane Kılınç ve eşi Mustafa Kılınç 4 yaşındaki çocukları ile geldikleri komisyonda, "7 yıldır evliyiz. Artık ben eşimin memleketi Türkiye’de yaşamaktan mutluyum. İngiltere’ye sadece turistik amaçla gidiyoruz" diye konuştu.

Fethiye’de yaşayan Senegal uyruklu Mamadou Dicvallo 4 yıldır Fethiye’de yaşadığını söyleyerek, "Ben Müslüman bir ülkeden geldim. Türkiye’de kültür farklılığı yaşamadım. Neden Türk vatandaşı olmayayım dedim ve başvurdum. Senegal’de fazla bir tanıdığım yok. Fethiye’de dil kursları veriyorum. Fransızca, İngilizce, Güney Afrika ve Senegal’de kullanılan 3 değişik dili biliyorum" dedi.

Marmaris’te yaşayan ve Nezat Şahin ile 5 yıldır evli olan Pia Şahin ise "Önce Adana’da yaşadık. Adana Muğla’ya göre daha az gelişmiş. Marmaris’in Avrupa’dan fazlası var. Marmaris’te evlendik ve 3 yaşında Melek isminde kızımız var. Çifte vatandaşlığa kendi rızam ile başvurdum. Ülkeme sadece turist olarak gidiyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 15:29:45
Güncelleme :10 Nisan 2005 Pazar 11:58:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?