16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Çimento fabrikası isyanı

Muğla’nın Yatağan İlçesi’nin Deştin Köyü yakınlarında çam ormanı içinde kurulmak istenen çimento fabrikası isyan ettirdi. Köylüler eylem düzenledi, çeşitli sloganlarla fabrikayı protesto etti. Köylüleri çevreciler destekledi.

MUĞLA’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı 600 nüfuslu Deştin Köyü’nün asırlık çam ağaçlarıyla kaplı Tekağaç Mevkii’nde, 250 dönüm arazi üzerine Adaçim Çimento ve Beton Sanayi A.Ş’nin kurmak istediği çimento fabrikası köylüyü ve çevrecileri ayaklandırdı.

Muğla Bölge İdare Mahkemesi’nin 28 Şubat 2008’de ÇED raporunu iptal etmesine karşın temeli atılan fabrikayı protesto eden köylüleri çevreciler de destekledi.

Köy meydanında eylemciler, "Biz Çevrecinin Daniskasıyız", "Biz Boş İşlerle Uğraşmıyoruz", "Deştin Acarkent olmayacak", "İnadına Deştin Fasulyesi", "Çimento Değil Organik Tarım", "Yargı Kararları Uygulansın İşletme Kapatılsın" ve "Yok Etme Doğayı Bozma Ormanı" yazılı pankartlar taşıdı. Fabrikanın şantiye alanına kadar yürüyen eylemciler, sık sık "Çimentocu şirket köyümüzü terk et", "Tütün bitti sıra zeytinde mi", "Yaşamak istiyoruz", "Geleceğimizi kirletmeyin", "Bu cesareti nereden, kimden aldınız" sloganları attı.

Aşırı sıcak bayılttı

Öğle sıcağında yapılan ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde sıcak zor anlar yaşattı. 42 derece sıcaklıktaki, yaklaşık iki saat süren eylem sırasında bazı kadınlar baygınlık geçirdi. 23 yaşındaki Duriye Akkan bayıldıktan sonra uzun süre kendine gelemeyince köylülerin yardımı ile Yatağan Devlet Hastanesi’ne kaldırılıp tedaviye alındı, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Fabrika şantiyesine gelen köylüler protestolarını sürdürdü, işçilerle gergin anlar yaşadı. Gerginliği, bölgeye gönderilen 40’a yakın jandarma önledi.

Fabrikayla savaş

Köylülerden 46 yaşındaki Dudu Uyan, "Ege Bölgesi’nin en güzel fasulyesini yetiştiriyorduk, tütünümüz çok iyiydi. Ancak şimdi iki ürün de bitme noktasına geldi. Bir tek zeytinimiz kaldı. Sıra zeytinde mi? Üç kişi para kazanacak diye çocuklarımızın, torunlarımızın hayatını, geleceğini tehlikeye atanlara bunun hesabını mutlaka soracağız. Bu tesis yapılsa bile, çalıştırılmasına izin vermeyeceğiz. Tesisle savaş başlattık" dedi.

ÇED Raporu iptal

Deştin Muhtarı Dursun Üstün ise çimento fabrikası çalışmalarının iki yıl önce başladığını, görüşlerinin dikkate alınmadığını belirterek, "Fabrika kurulma aşamasındayken valilik ve ilgili bakanlıklara itiraz ettik, dava açtık. Aldıkları ÇED raporunu 28 Şubat 2008’de Muğla Bölge İdare Mahkemesi’nde iptal etti. Yargı kararına rağmen faaliyetini sürdürmeye devam eden fabrikayı istemiyoruz. Geçim kaynaklarımız elimizden alınarak ölüme terk edilmek isteniyoruz. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız ve kanunlara uyuyoruz, şirket yetkilileri ve devlet görevlileri de verilen yargı kararlarına uysun" diye konuştu.

Bakanlık itiraz etmiş

Bu arada, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, Muğla Bölge İdare Mahkemesi’nin ÇED raporu iptalinin durdurulması için Aydın Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurduğu ortaya çıktı. Ancak, üst mahkeme, bakanlığın istemini reddedip ÇED raporunun iptal kararını

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 18:54:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?