4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Çıntar avcıları işbaşında

YAĞMURLU HAVA ÇINTAR AVCILARINI DAĞLARA ÇIKARTTI

Muğla ve çevresindeki çamlık alanlarda yağmurlu hava sonrası bolca yetişen ve yöresel adıyla çıntar olarak adlandırılan mantardan bulmak isteyen vatandaşlar yine dağlara çıkmaya başladılar.

Özellikle Muğla ve çevresindeki çamlık alanlarda çam ağaçlarının dibindeki iğne yaprakların arasında yağmur sonrası yetişen mantar türü bu kışta ilgi görüyor.Yöresel adıyla çıntar olarak adlandırılan bir mantar çeşidi olan ve kış mevsimi gelince sofraların vazgeçilmez besini olan bu mantar türü, yol kenarı satıcılarının da değişmez sermayelerinden birisi.

Muğla ve çevresindeki açık pazaryerlerinde de kış mevsiminde büyük rağbet gören çıntar, bu yıl küresel ısınmaya bağlanan yağmurların geç yağması nedeniyle biraz daha az bulunur hale geldi. Fethiye’de de semt pazarlarında neredeyse yok satan çıntarın kilosu 10 TL olarak tezgahları süslüyor. Fethiye’nin köylerinde yaşayan vatandaşlar da beğendikleri lezzetlerden biri olan çıntarı bulmak için hafta boyunca yağan yağmurların ardından dağlara çıktılar. Dağlardaki patikalarda uzun mesafeler yürüyerek çıntar toplayan köylüler bu mantarları ya evlerinde kendileri tüketiyorlar yada yol kenarlarında satarak ekonomik gelir elde ediyorlar.

Yol kenarlarında çıntar satan köylüler, “Bu yılki çıntar mevsiminin kilosu 10 TL’den başladı. Bu fiyata rağmen vatandaşın ilgisinden de memnunuz. Satışlarımız iyi. Bu mantar, sonbahar yağmurlarının yağmasıyla birlikte çam ağaçları altında çıkar. Çok lezzetlidir ve diğer mantarlara göre pahalıdır. Mantarın kilosu 10 TL’den satılıyor. Bunun nedeni ise bu yıl yağmurlar az yağdı. Çıntar zehirli değildir ve etten daha gıdalıdır” dediler. Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye edilen çıntar, ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksek olan çıntar, rejim yemeği olarak da kullanılıyor.

YAĞMURLU HAVA ÇINTAR AVCILARINI DAĞLARA ÇIKARTTI
YAĞMURLU HAVA ÇINTAR AVCILARINI DAĞLARA ÇIKARTTI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2010 Cumartesi 17:10:02
Güncelleme :18 Aralık 2010 Cumartesi 18:58:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?