22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Cousteau'nun ekip şefi Bodrum'da

İstanbul ve İzmir'de yapılacak olan "2. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali" öncesinde Muğla'nın Bodrum ilçesine gelen Kaptan Cousteau'nun ekip şefi Andre Laban, su altında yaptığı tabloyu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a hediye edecek.

Kaptan Cousteau'nun ekip şefi Andre Laban, Kaptan Cousteau'nun Başdalgıcı Bernard Delemodte ve emekli Koramiral Ekmel Totrakan'ın aralarında yer aldığı 16 kişilik ekiple Bodrum'a geldi Deniz Kültürü Derneği ve Vira Dergisi tarafından 22 26 Ekim tarihlerinde yapılacak olan festival öncesinde Bodrum'a gelen Andre Laban, su altı iki yağlı boya tablo çalışması yaptı.

Bodrum Karaada ve Kurtburnu'nda dalarak, iki yağlı boya tablo yapan ve birini bindikleri teknenin ait olduğu dalış okulu sahibine, diğerini de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a hediye edeceği öğrenilen Andre Laban'a Kaptan Cousteau'nun ekibinden dalgıç ve kameramanlarda eşlik etti. 2007 yılı Şubat ayında vefat eden sualtı belgeselcisi Haluk Cecan'ın kendisini su altında resim yapmaya teşvik ettiğini söyleyen Emekli Koramiral Totrakan'da sualtında bir çalışma gerçekleştirdi.
Emekli Koramiral Totrakan daha önceleri su üstünde resim yaptığını belirterek, Haluk Cecan'ın kendisine, "Paşam, sen yukarıda resim yapıyorsun, suyun altında da resim yapalım" diyerek Andre Laban ile tanıştırdığını söyledi.

Laban ile ilk denemelerini Fethiye'de yaptıklarını anlatan Totrakan "Daha sonra Antalya'da Kemer'de beraber daldık. Beraber resimler yaptık. Benim için böyle bir tecrübeyle, böyle kıdemli, böyle meşhur bir dalgıç ve ressamla tanışmış olmak çok büyük bir mutluluk. Ben kendisini gençken filmlerden seyrederdim. Kaptan Cousteau'nun "Sessiz Dünya" diye bir belgeseli vardı. Onu seyrederken, başladık su altında resim yapmaya" dedi.

Resim yapmaya 1966 yılında başladığını söyleyen Andre Laban'da su altı yağlı boya tablo yapışını anlatırken "20 metreye kadar derinlikler de çalışmalarımı yapıyorum. Çeşitli kaya şekilleri çiziyorum. Fırça kullanmıyorum. Bıraktığınız zaman yukarı kaçıyorlar" dedi. Sualtında spatula kullanarak birbirinden farklı yağlı boya tablolar yapan Laban'ın su altında yaptığı 500 dolayında eseri olduğu öğrenildi.

2. ULUSLARARASI DENİZ KÜLTÜRÜ FESTİVALİ
İstanbul ve İzmir'de 22 26 Ekim tarihlerinde yapılacak olan festivalde resim, fotoğraf, maket sergileri ile kürek ve yelken yarışları gibi deniz etkinlikleri gerçekleştirilecek. Konser, panel ve belgesel gösterimlerinin de yer alacağı festivale Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, Kaptan Cousteau'nun ekibi, uluslararası denizcilik üniversitelerinden konuşmacılar, uluslararası denizcilik sivil toplum kuruluşları, Uluslararası Denizcilik Örgütü yetkilileri, AB temsilcileri, Uluslararası Denizde Arama Kurtarma Örgütünden temsilciler, amatör denizciler, sanatçı, yazar ve gazeteciler katılacak. Bu arada festival kapsamında, İstanbul'da su altında dalacağı belirtilen Cousteau'nun ekip şefi Andre Laban burada resim yapmayı şimdilik düşünmediği öğrenildi. Festival kapsamında ayrıca denize kıyısı olan illerde Haluk Cecan anısına saygı dalışının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Festivalin düzenlenme amaçları arasında çocuklara, gençlere deniz ve çevre bilincini aşılayarak, deniz temizliği ve güvenliğine dikkat çekmek yer alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 13:24:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?