4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Cumhuriyet yazarları imza dağıttı

BODRUM'DA CUMHURİYET YAZARLARI İMZA GÜNÜ

Muğla'nın Bodrum ilçesinde "Cumhuriyet Yazarları İmza Günü"ne katılan Prof. Dr. Süheyl Batum, "Düşünsel anlamda ürünlerini veren insanların, romancıların eserlerinin, sanatçıların sanat eserlerinin korunmasının çok büyük önemi olduğunu yavaş yavaş Türkiye anlamaya başladı" dedi.

Bab-ı Ali Kitabevi tarafından Bodrum Belediye Başkanlığı'nın katkılarıyla "Cumhuriyet Yazarları" adı altında kitap imza günü düzenlendi.

İmza gününe Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyelerinden Prof. Dr. Süheyl Batum'un yanı sıra yazarlar Zeynep Oral ve Ümit Zileli katıldı.

İmza gününe ilgi gösteren okurlarına kitap imzalayan yazarlar bir süre onlarla sohbet etti. Fikir ve sanat eserlerinin korunmasıyla ilgili basın mensuplarının sorularını Prof. Dr. Süheyl Batum, "Türkiye maalesef bu sanat ürünlerinin, fikir eserlerinin korunması konusunda biraz, bazı Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri gibi bir korsanın cenneti olarak algılanıyordu. Bu büyük ihtimalle, büyük ölçüde yasaların yetersizliğinden ama aynı zamanda denetimin yetersizliğinden kaynaklanan bir şeydi. Türkiye'de bu yönde yasalardan önce belli bilincin gelişmesi lazım. Bu bilinç çok önemli. Çünkü Türkiye'de veya herhangi bir ülkede yasaları yapabiliyorsunuz ama bu yasaların denetlenebilir ve uygulanabilir olmaları lazım. Bunu sağlayamadığınız takdirde dünyanın hiçbir ülkesinde hele hele düşünce eserlerinin fikir eserlerinin ve sanat eserlerinin korunmasında, gerçek anlamda korumayı sağlayabilmek mümkün değil" diye konuştu.

Mevzuatlar yapmalarına rağmen bunu Ortadoğu ülkelerinde Uzakdoğu ülkelerinde koruyabilmenin mümkün olmadığının görüldüğü söyleyen Prof. Dr. Batum, "Hele hele fikir eserlerinde bu önemli. Bu bakımdan Türkiye'de ben ilk önce düşünsel anlamda yani insanların kafasında bu sanatın, bilimin yerinin öneminin ortaya çıkmasıyla mevzuatla tamamlanarak da bu korsanın çözülebileceğine inanıyorum. En azından insanlar şunu düşünmesi lazım. 'Bu en önemli emeklerden bir tanesi'. Türkiye'de yakın bir zamanda korsanın önüne geçilebilmesi zorunluluğunun olduğuna inanıyorum. Bu yönde mevzuat değişti yeni bir yasa değişikliği de var. Ama dediğim gibi Türkiye'de bunun bilincine varmak çok uzun bir zaman aldı" şeklinde konuştu.

Düşünsel anlamda ürünlerini veren insanların, romancıların eserlerinin, sanatçıların sanat eserlerinin korunmasının çok büyük önemi olduğunun yavaş yavaş anlamaya başlandığını ifade eden Prof. Dr. Süheyl Batum şunları söyledi:

"Bu işin yarısıdır. Hatta yüzde 60'ıdır diye düşünüyorum. Bunun Türkiye'de tamamıyla ortadan kalkacağı bir mevzuat, bir bilinç düzeyi gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Umuyorum."

Eşi Çiçek Bozoğlu ile Bab-ı Ali Kitapevi'nin işletmeciliğini yapan Fatih Bozoğlu, okurların imza gününe olan ilgisinden memnun kaldıklarını belirtti. Bozoğlu, imza günlerinin devam edeceğini söyledi.

BODRUM'DA CUMHURİYET YAZARLARI İMZA GÜNÜ
BODRUM'DA CUMHURİYET YAZARLARI İMZA GÜNÜ
BODRUM'DA CUMHURİYET YAZARLARI İMZA GÜNÜ
BODRUM'DA CUMHURİYET YAZARLARI İMZA GÜNÜ
BODRUM'DA CUMHURİYET YAZARLARI İMZA GÜNÜ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2010 Cumartesi 19:17:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?