22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Dağ başında maden protestosu

Doğa ve turizm cenneti Marmaris’te manganez madeni arama çalışması için yüzlerce çam ağacının kesilmesi turizmciler, çevreciler, köylüler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından protesto edildi.

Protestocular, bal üretim merkezi Osmaniye köyündeki köy kahvesinde buluştu. Maden işletilen yere turist gelmeyeceğini savunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, “Marmaris’in markası doğasıdır. Doğanın tahrip olması, imajımızı zedeler, büyük kayıplara yol açar. Şu anda arama aşamasında olan madenlerin işletilmesine izin verenler, karşısında bizi bulur” dedi.

Çevreci Nurcan Dağ da, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın doğaya zarar veren çalışmaları durdurması gerektiğini söyledi.

45 dakikada tırmandılar
Diğer konuşmacılar da “Neslişah” adlı firmanın yürüttüğü maden çalışmaları nedeniyle, doğanın tahribata uğrayacağını, orman yangınlarının çoğalacağını, Osmaniye’nin en büyük geçim kaynağı olan arıcılığın sona ereceğini öne sürdü.

Toplantının ardından, yaklaşık 150 kişilik grup, 700 metre rakımdaki Türkmen Tepesi’nde bulunan maden sahasına 45 dakikalık zorlu yürüyüşle ulaştı.
Yağmur nedeniyle balçığa dönen yolda çamur içinde kalan protestocular, iş makinesinin çalışmasını durdurdu. Göstericilere herhangi bir engellemede bulunmayan firma yetkilileri jandarmayı arayarak yardım istedi. Jandarma, eylemin ardından köye dönen Osmaniye köyü muhtarı Türköz Deveci’nin ifadesine başvurdu

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 11:22:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?