16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Dalyan kanalını kirletene 3 bin YTL ceza

Turizm sezonunda, özellikle Dalyan kanalında yapılan gezi teknelerine yeni düzenleme getirildi. Teknelerin güzergahları ile Köyceğiz ve Dalyan kanalının temiz tutulması amacıyla Muğla'da yapılan toplantıda, göl ve kanalı kirletenler hakkında 3 bin YTL'ye kadar ceza verilmesi kararı alındı. 

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu yaptığı açıklamada, Köyceğiz Gölü ve Dalyan kanallarının, ülkemiz turizminde önemli bir yeri bulunduğuna dikkat çekerek, turizm sektörünün olumsuz etkilenmemesi için Köyceğiz Gölü'ndeki ve Dalyan Kanalları'ndaki tekne trafiğinin yeniden düzenlendiğini söyledi. 

Vali Yiğenoğlu, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları İdare Kurulu'nca, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları'nın 2008 yılındaki tekne trafiği ile Kurul Kararlarına uymayan teknelerin sürücülerine uygulanacak para cezalarının yeniden belirlendiğini açıkladı.
Yapılan düzenlemeye göre, Köyceğiz Gölü'ne ve Dalyan Kanalları'na sürat teknelerinin girişine kesinlikle izin verilmeyecek. Bu karara uymayan sürat teknesi sürücülerine bin YTL para cezası uygulanırken, tekneler de seferden men edilecek. Yapılan kontrollerde, gölü ve kanalları kirlettiği belirlenen teknelere bin 500 YTL para cezası uygulanırken, tekrarı halinde bu ceza 3 bin YTL'ye çıkarılacak. Bu arada, İdare Kurulu kararlarıyla, teknelerde ve sürücülerde bulundurulması gereken muayene belgesi, plaka, sürücü yeterlilik belgesi gibi belgelerle, çeşitli avadanlıklarla ilgili esaslarla, kurallara uymayan tekne sürücülerine uygulanacak para cezaları da yeniden belirlendi.
 
Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları İdare Kurulu'nda Köyceğiz ve Ortaca Kaymakamlarıyla, ÖÇKK İl Müdürü, Köyceğiz ve Dalyan Belediye Başkanları, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü ve Dalyan Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı yer alıyor. 

Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalan, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı'nın yer aldığı alanda, ekolojik dengenin sağlanması amacıyla Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından Almanya'nın finans kurumlarından (Kfw)'nin hibe desteğinde, "Köyceğiz-Dalyan Çevre Koruma ve Alt Yapı Projesi" uygulanıyor. 

Yörenin doğal güzelliklerinin yanı sıra Köyceğiz Gölü kıyısındaki kaplıcalar ve çamur banyolarıyla Dalyan Kanalı kenarındaki tarihi kaya mezarları ve Kaunos antik kenti, önemli bir turizm potansiyeli olarak görülüyor. 

Dalyan Kanalları ve kanalların denize bağlandığı yerdeki İztuzu sahillerinin "Caretta Caretta" cinsi deniz kaplumbağalarının yaşamı ve üreme alanı olması bakımından da büyük önemi bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 18:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?