8
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Datça sabotaj kurbanı

Datça'da 70 hektar orman yandı. Aynı yerde son 4 günde çıkan 5 yangın ve tanıkların anlatımı sabotajı ihtimalini güçlendiriyor. Polis şimdi, şüpheli araç ve 2 bidon benzin alan şahsı arıyor

Muğla'nın cennet ilçesi Datça'da, önceki gece Emecik köyü yakınlarında çıkan orman yangınında, 70 hektar kızılçam ormanı ve makilik alan ile 2 ev yandı. Gece rüzgârın yön değiştirmesi ve denize doğru esmeye başlaması daha büyük bir faciayı önledi. 

İNSAN KAÇAKÇILARI MI? 
Emecik köyü muhtarı Hüseyin Harıkçı, aynı yerde ve aynı saatte, cuma ve cumartesi geceleri de 4 yangın çıktığını söyleyerek, "Yangından kısa süre önce şüpheli bir araç görüldü ve 5 dakika sonra da alevler yükselmeye başladı. Yangını, insan kaçakçılarının, ekipleri buraya yönlendirip insanları daha kolay kaçırmak için çıkardıklarını düşünüyoruz" dedi. Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım da yangının karayolu kenarından çıkması ve köylülerin ifadeleri nedeniyle sabotaj ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Polis ve jandarma şimdi heryerde, 48 plakalı gri renkli Fiat Doblo araç ile bir akaryakıt istasyonundan 2 bidon benzin alan bir şüpheliyi arıyor. Datça'da, Marmaris yolu üzerinde bulunan Emecik köyü yakınlarındaki Gavur Deresi mevkisinde, yol kenarındaki Özil Tatil Sitesi'nin hemen yanından başlayan yangın rüzgârın da etkisiyle kısa sürede büyüyerek Aktur Tatil Sitesi'ne doğru ilerledi. Gece olduğu için havadan müdahale edilemeyen yangın nedeniyle Marmaris-Datça Karayolu bir süre ulaşıma kapandı. Söndürme çalışmalarına 41 arazöz, 5 dozer, 15 teknik elaman, yaklaşık 250 orman işçisi ve çok sayıda iş makinesi katıldı. Yanınca mermi gibi fırlayan çam kozalakları işçilere zor anlar yaşatırken, ilçe merkezinde elektrikler yaklaşık 2 saatliğine tedbir amaçlı kesildi. Yangını söndürme umudunun tükenmeye başladığı 00.30 sıralarında, saatteki hızı 70 kilometreyi bulan rüzgarın aniden yön değiştirmesi ve denize doğru esmesi adeta imdada yetişti. Bu sayede alevler, aralarında emekli komutan ve bürokratların da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı Aktur Tatil Sitesi'ne ulaşmadan sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Havanın aydınlanmasıyla Marmaris'te konuşlu helikopter havadan alevlere müdahale etti. Sabah söndürülen yangında soğutma çalışmalarına devam edildi. Yangında 60-70 hektar kızılçam ve makilik alanla iki evin yandığı öğrenildi. Sabotaj şüphesine dikkat çeken Marmaris Orman İşletme Müdürü Özkan Şahin şunları anlattı: "Aynı yerde ve aynı saatlerde başlayan yangına ekiplerimizin bölgede nöbet tutuyor olması sayesinde hızlı müdahale ettik. Alevlerin bu kez yol kenarından başlayıp sonrasında geniş alana yayıldığını saptadık. Yangının birden fazla yere benzin dökülerek çıkarıldığını düşünüyoruz. Aynı saatlerde Milas ve Yunanistan'ın Rodos Adası'nda da yangın çıkmış olması, insan kaçakçıları üzerindeki şüpheleri artırıyor."

BODRUM'DA DA ALEVLER
Öte yandan Bodrum'un Yalıçiftlik beldesine bağlı Mazı köyünde, ormanlık alanda çıkan yangında yaklaşık 10 hektarlık kızılçam alanı zarar gördü. Adıyaman'da Jandarma Hatıra Ormanı'nda meydana gelen yangında 15, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çıkan yargında ise 80 hektarlık orman alanı zarar gördü. Adana'nın Kozan ilçesinde de 2 hektar kızılçam ormanı yandı. 

...
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2012 Perşembe 10:04:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?