4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Datça'da köpek balığı paniği

Muğla´nın Datça İlçesi´nde, halk plajında köpekbalığı korkusu yaşandı. Arıtma tesisi yakınlarındaki Azganlı Plajı önünde fark edilen iki balık hızlı hareketlerle geldiği Taşlık Plajı´nda, denizde yüzenlere korku dolu anlar yaşattı.

Vatandaşların kıyıdan feryatları üzerine apar topar denizden çıkanlar, şans eseri balıklardan kurtuldular.Taşlık Plajı´nda yarım saate yakın süreyle hızlı hareketlerle denizde dolaşan balıklar sık sık ani manevralar yaptı. Balıkların hareketleri kıyıda bekleyen meraklı kalabalık tarafından korkulu gözlerle izledi.

Bir ara açıkta yüzen iki kişinin yanına doğru hızla yüzen köpekbalıklaı herkesin yüreklerini ağzına getirdi. Çığlıklar üzerine denizdeki iki kişi kıyıya yüzerek sahile çıktı. Bu arada biraz daha cesaretli olan iki çocuğun ellerindeki ölü balık ile köpekbalıklarını avlamaya kalkışmaları vatandaşları korkuttu.

Vatandaşların ihbarı üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı´na ait bir bot, Taşlık Plajı´nda köpekbalığını araştırdı. Bu arada bir de balıkçı teknesi köpekbalıklarınıı avlamak üzere harekete geçti. Sahil güvenlik botu ile balıkçı teknesinin gürültüsünden korktuğu sanılan köpekbalıkları daha sonra kıyıdan ayrılarak gözden kayboldu.

Görgü tanıklarından İŞ-KUR öğretmeni 34 yaşındaki Işık Kerime Yağcı, yaşadıkları korkuyu anlatırken, ``Plajda dört kişi kıyıdan biraz açılmış yüzüyorduk. Yanımda eşim Mehmet Yağcı, arkadaşım Tuğba Güngör ve annesi Fatma Güngör vardı. Sahilde çığlıkları duyunca ne olduğunu anlayamadık. Kıyıya doğru yüzerken iki metre yakınımızda yüzen köpekbalığını gördük. Sahile varınca rahat bir nefes aldık. Köpekbalığı yaklaşık, 1,5 metre kadar büyüklükteydi. Daha sonra açıkta yüzen diğer insanları uyarıp denizden çıkmalarını sağladık'' diye konuştu.

ÜREME DANSI YAPAN İKİ KÖPEK BALIĞI
ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi, Yrd. Doç. Adnan Ayaz, Datça'da DHA kameralarının görüntülediği iki balığın köpek balığı olduklarını söyledi.

Yrd. Doç Ayaz, ´Ancak bu kıyılarda saldırgan türler yaşamıyor. Kameraların görüntülediği bu balıklar, üreme dansı yapan iki köpek balığı dedi.

Türkiye kıyılarında yaşayan köpekbalığı türleri içinde yer alan bu iki balığın, Yüzmeleri sırasında kuyruk göstermedikleri için, görüntüden tür analizi yapmanın güç olduğunu anlatan Yrd. Doç Ayaz, ôGörüntüde köpekbalığı olduklarını sırt yüzgeçleri ele veriyor. Üreme dansı gerçekleşen iki balık, denizi sırt yüzgeci ile çizerek, ritmik b.ir hareketle yüzüyor. Çiftleşme öncesi bir birlerine kur yapıyorlar da diyebiliriz´dedi.
 

...
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2010 Çarşamba 23:29:28
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 23:33:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?