4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Datça'da kozalar ipek oldu

KOZALAR İPEK OLDU

Datça Kaymakamlığı’nın yerel sanatları canlandırmak ve köy kadınlarına gelir kapısı yaratmak amacıyla başlattığı ipek böcekçiliği projesi, meyvelerini vermeye başladı.

Datça'ya 3 kilometre uzaklıktaki Hızırşah Köyü'nde Datça Kaymakamlığı ve İş-Kur tarafından düzenlenen “İpek Dokumacılığı” Projesi kapsamında köylü kadınlara 250 kilogram ipek böceği larvası dağıtımı yapılmıştı.

El sanatları ustası Yaşar Erdoğan eğitmenliğinde ipekböceği yetiştirmeye başlayan köylüler, yıllık hasatlarını gerçekleştirirken, tohum iyileştirmesi ile rekoltenin geçen yıla oranla iki katına çıktığı açıklandı. ‘Gelep Şenliği’ adı da verilen ipekten çile çıkarma işleminde, 250 kilogram ipekböceği kozasından 70 kilogram ham ipek elde edildiği açıklandı. Bir kelebek türü olan ipekböceğinin kozayı delmeden önce ipeğinin çekilmesi gerektiğini belirten köylü kadınlar, ninelerinin sandıklarında kalan bürümcük yani ham ipek gömlekleri tekrar moda etmeye hazırlanıyorlar.

Geleneksel keşkeklerin pişirildiği ve ayranların ikram edildiği ipek çekme gününde Datça Kaymakamı Mustafa Kaya da hazır bulundu. Datça ipeği ile ilgili açıklama yapan eğitmen Yaşar Erdoğan, yöre ipeğinin pamuktan daha üstün bir su çekme özelliği olduğunu, banyodan çıkmış insan vücudundaki tüm nemi 28 saniyede çekebildiğini anlatarak, doğadaki en sıhhatli dokumanın ipek olduğunu açıkladı. Elde edilecek ipeklerin turistik eşya ağırlıklı olarak üretileceği ve hediyelik eşya dükkanlarında satışa sunulacağı belirtildi.

KOZALAR İPEK OLDU
KOZALAR İPEK OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 14:29:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?