22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Datça'ya sanat akademisi

Knidos Kültür ve Sanat Derneği tarafından Datça ilçesi Yaka köyünde Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) kurulması için çalışmalar devam ediyor.
Toplam 1 milyon 185 bin YTL'ye malolacak akademinin hayata geçmesi için bazı bürokratik tıkanıklıkların aşılmasına ve 600 bin YTL'ye ihtiyaç duyuluyor.

Akademi ve projede gelinen nokta hakkında bilgi veren Knidos Kültür ve Sanat Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Lale Yolsel, "Akademi bin 500 metrekarelik bir kapalı alana sahip olacak. Bu alanlar da Yaka köyüne eski okul binası ve müştemilatlarında aslına uygun olarak yapılacak restorasyonlar ve tadilatlarla sağlanacak. Akademide hizmet binası, kütüphane ve atölyelere bulunacak.

Atölyeler ise resim, heykel, seramik, cam ve halı atölyelerinden oluşacak. Özellikle el sanatları ve halı atölyesine büyük önem veriyoruz. Bunun için bu atölyede ilk eğitimler aynı zamanda İsveç'te halı atölyesi olan sanatçı Mustafa Aslıer tarafından verilecek. Bu ve diğer atölyelerde hem eğitim verilecek hem de üretim yapılacak. Bütün atölyelerde ulusal ve uluslararası alanda isim yapmış sanatçılar eğitim verecek" dedi.


Projede maddi tıkanıklık yaşadıklarını ifade eden Yolsel, "Akademi bu aşamaya kadar imece usulüyle geldi. Bugüne kadar birçok sanatçının desteğini gördük, bağışlar topladık. Şu anda parasal organizasyonda tıkanıklık yaşıyoruz. Çalışmalarımızı ve projesi Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'a aktardık ve çok olumlu karşıladı. Çalışmaların tamamlanması ve akademinin hayata geçmesi için 600 bin YTL gerekiyor. Ayni ve nakdi destek bekliyoruz. Bunu temin ettiğimiz takdirde açılışı eylülde yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.


Akademinin hayata geçmesi durumunda Muğla'da sanata yatkın gençleri yetiştirilmesini sağlayacaklarını dile getiren Yolsel, "Akademi sayesinde Kdinos ve Datça uluslararası bir kültür ve sanat merkezi haline gelecek. Bu da Muğla'nın uluslararası tanıtımında çok büyük katkılar sağlayacak. Alternatif turizmin farklı bir kolunu farklı bir turizmi geliştirmiş olacağız. Projemize Muğla Valiliğimizden, İl Genel Meclisimizden destek bekliyoruz" dedi.


Ayşe Lale Yolsel, Muğla İl Genel Meclis Başkanı Cem Erkin'i ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi verirken, Ankara nezdinde ve İl Genel Meclisi'nden destek istedi. Projeyi başlangıcından bu yana olumlu karşıladıklarını ve desteklediklerini belirten Muğla İl Genel Meclis Başkanı Cem Erkin, "Proje ilk olarak geldiğinde inceledik ve olumlu bulduk. Projenin bütün süreçlerini yakından takip ettik ve birlikte olduk. Akademi'nin yapılacağı yer ÖÇK kapsamında. Projenin ÖÇK'dan yeni bir onay alması bizim de bu doğrultuda yeniden ruhsatlandırmamız gerekiyor.

Muğla Milletvekilimiz Sayın Prof. Dr. Yüksel Özden'in Turizm Bakanlığı DÖSİM nezdinde girişimleri başladı ve maddi destek sözü aldı. Eğer bu kaynak yetmezse, İl Genel Meclisi'nin turizm fonundan imkanlar ölçüsünde destek sağlayarak, binaların bitirilmesi için gayret göstereceğiz. Artık İl Genel Meclisleri sadece köylerimize giden hizmetlerde değil, kültürden, sanata, spora varıncaya değil her olayın ve yatırımın içinde var. Projeyi destekliyoruz ve planlanan
sürede tamamlanacağına inanıyoruz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 00:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?