4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Dava dosyası rekoru Muğla’da

DAVA DOSYASI REKORU MUĞLA’DA

İdare Mahkemelerinin ortalama bin 500 dosyaya baktığı Türkiye’de, Muğla İdare Mahkemesi yılda gelen 6 bin dava dosyası ile Türkiye’de en fazla dosyaya sahip mahkeme oldu.

Bir İdare mahkemesinin bulunduğu Muğla’da İkinci İdare Mahkemesi’nin izni çıkarken, fiziki mekan olarak da sorun çözüm aşamasına geldi. Büyük şehirlerdeki İdare Mahkemelerine bile bu kadar dava dosyasının gitmediğini kaydeden Muğla İdare Mahkemesi Başkanı Gürbüz Uçar, “Muğla bir İdare Mahkemesine sahip. 2. İdare Mahkemesi kurulduğu bildirilmesine rağmen, fiilen hayata geçirilemedi.

İZMİR’DEKİ DÖRT İDARE MAHKEMESİ MUĞLA’DAKİ KADAR DOSYAYA SAHİP

Muğla İdare Mahkemesi kurulduğu 2001 yılında 926 dava dosyasına baktı. İdare Mahkemesine gelen yıllık dava sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor. Muğla İdare Mahkemesine gelen dava sayısı 2006 yılında 4 bini geçmiş, 2009 yılında 5 bin 94 olarak gerçekleşmiştir. İçinde bulunduğumuz 2010 Eylül ayı itibariyle Muğla İdare Mahkemesi’ne gelen dava sayısı 4 bin 750’dir. Bu rakam yılsonuna kadar 6 bini geçer. Oysa 85 idare mahkemesinin bulunduğu ülkemizde 2009 yılında İdare Mahkemelerine gelen dava sayısı ortalama Bin 500’dür. Muğla İdare Mahkemesi’ne ise bu rakamın dört katı olan 6 bin dava dosyası geliyor. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre en fazla dava dosyası bulunan İdare Mahkemesi inanılması zor olsa da Muğla İdare Mahkemesidir. Muğla İdare Mahkemesinin geçtiğimiz yıl sonuçlandırdığı dava sayısı ise 3 bin 108 adettir. Muğla İdare Mahkemesi dört mahkemenin bakması gereken davalara bakmaktadır. Antalya’daki üç İdare Mahkemesi’nin toplam baktığı dosya sayısı Muğla’daki tek mahkemenin baktığı dosyadan 300 eksik. İzmir’de dört idare mahkemesi var. Oraya gelen dava sayısı neredeyse Muğla’daki kadardır” dedi.

467 DAVACISI BULUNAN DOSYA VAR

Muğla İdare Mahkemesine imar, eski eser, doğal sit, kıyı kenar çizgisi gibi nitelikli davaların çok sayıda geldiğini ifade eden Muğla İdare Mahkemesi Başkanı Uçar, “Nitelikle davalar diğer davalara göre en az iki üç kat daha zor olan ve zaman alan davalardır. Hatta bu davalar içinde 467 davacısı bulunan ve stadyumda bile yapılsa beş gün içinde bitmeyecek davalar var. Nitelikli davaların normal davalara oranla 2,5 kat daha fazla zaman aldığına hesaplarsak, Muğla İdare Mahkemesinin ortalama 11 bin davaya baktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yaşanan tüm bu sıkıntılar içinde Muğla 2. İdare Mahkemesi ve Vergi Mahkemesinin kurulması için yoğun girişimlerimiz sonucunda eski Bağ-Kur binasının bir katını kiraladık. Bayramın ardından buradaki tadilat çalışmaları başlayacak. En kısa zamanda 2. İdare Mahkemesi ve Vergi Mahkemesinin faaliyete geçmesine umut ediyoruz. Bu mahkemelerde görev yapacak adli personelin atamalarının yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

DAVA DOSYASI REKORU MUĞLA’DA
DAVA DOSYASI REKORU MUĞLA’DA
DAVA DOSYASI REKORU MUĞLA’DA
İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2010 Salı 11:54:01
Güncelleme :7 Eylül 2010 Salı 12:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?