4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Davul-zurnaya AB desteği

DAVUL-ZURNAYA AB DESTEĞİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenen davul-zurna kültürüne Avrupa Birliği, kültür-sanat projeleri kapsamında destek verecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir süre önce tescillenen Milas’ın Dibekdere köyündeki davul-zurna kültürü hedef büyüttü.

Muzkat-Der Başkanı Dursun Girgin’in yıllardan bu yana mücadelesini verdiği kültür tanıtımı meyvelerini vermeye başladı. AB-Türkiye Masası için proje hazırlamaya başlayan derneğin yeni hedefi dünya barışına katkıda bulunmak için Roman orkestrasıyla turnelere çıkmak olarak belirlendi.

Açık hava orkestrası konumundaki Selimiye beldesi ve Dibekdere köyünde yaygın olarak yaşayan yerleşik Roman kökenli vatandaşların en ustaca yaptıkları davul-zurna kültürüyle ilgili olarak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali İhsan Canbey’in de katıldığı basın toplantısı düzenlendi. Muzkat-Der Başkanı Dursun Girgin, uzun yıllardan bu yana hedefledikleri amaçlarına ulaştıklarını kaydederek müjde verdi.

100 SAAT KURS

Milas Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali İhsan Canbey, katılımcılara davul ve zurna olarak başlıklara ayrılan iki ayrı kursta toplam 100 saat eğitim verileceğini ifade etti. Şimdiye kadar 40 kişinin başvurduğu belirtilen kurslara gereken önemin verileceğini söyleyen Canbey, “Bilindiği gibi Dibekdere ve Selimiye bölgemizde neredeyse her vatandaşımız davul-zurna çalmayı biliyor. Bizim amacımız bu kültürü bir disiplin altına alabilmek. Kurslar, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe olmak üzere haftanın dört günü gerçekleştirilecek. Kursu başarıyla bitirenlere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz olarak sertifika vereceğiz. Herkesi bu kursa bekliyorum” şeklinde konuştu.

“MÜZİKLE BARIŞ MESAJI”

Davul ve zurna eğitim kursunun 8 Şubat tarihinde başlayarak 5 Nisan’da tamamlanacağını ifade eden Muzkat-Der Başkanı Dursun Girgin de, sertifikaların alınmasının ardından ilk olarak Muğla özelinde başlamak üzere turnelere çıkmak istediklerini söyledi. Özellikle Dünya Romanlar Günü olan 8 Nisan’ın barış ve kardeşlik mesajı vermek için konser gününe dönüştürüleceğini aktaran Girgin, “Bu kültürü yaygınlaştırmakla beraber bizler aynı zamanda kardeşlik, sevgi ve saygı öğelerini bir araya toplayan, yalnızca Romanlar değil, Yörükler, Arnavutlar gibi Türk milletinden ayrı düşünülemeyen unsurları kaynaştırarak bir mesaj vermek istiyoruz” dedi.

Muzkat-Der yöneticileri, kursun tamamlanmasının ardından AB-Türkiye Masası Sivil Toplum Diyaloğu, kültür sanat başlığı için hazırlanan projeden maddi destek almak istediklerini ifade etti.

DAVUL-ZURNAYA AB DESTEĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2010 Çarşamba 18:11:02
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 09:28:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?