22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Deniz çekilirse binalar çöker iddiası

Çevre Mühendisi Teknisyeni Hasan Sertel, Fethiye'de etkili bir deniz çekilmesinde binaların yıkılacağını ileri sürdü. Fethiye'nin Tuzla Mahallesi ve Çalış'a kadar olan bölgenin altında çok fazla miktarda yer altı suyu olduğunu belirten Hasan Sertel, buradaki binaların suyun kaldırma kuvvetiyle ayakta durduğunu ileri sürdü. 

Fethiye'de yer altı suyunun çok fazla olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisi Teknisyeni Hasan Sertel, "Fethiye için çok önemli bir tehlike var. Fethiye'nin altı su dolu. Dolgu sahası, Tuzla Mahallesi ve Çalış'a kadar olan bölgede Muğla yolu altında fazla miktarda yer altı suyu var. Bu suyun kaldırma kuvvetiyle aslında binalar bugün ayakta durmaktadır" dedi. 

Bir dalgıcın Fethiye'nin altında çok rahat bir şekilde gezinti yapabileceğini anlatan Sertel, şunları söyledi: "Olağanüstü bir deniz çekilmesi durumunda, yani iki metre gibi bir çekilmede bütün evler çökecektir. Burada yapılan her şey yanlıştır. Bir an önce Fethiye'de rizikolu binalar tespit edilip bu binaların sahiplerinin başka bir bölgede konuşlandırılması gerekir. Şehir, Üzümlü Boğazı'na doğru kaydırılmalı. Dolgu sahasındaki rizikolu binalar yıkılmalıdır. Buralar yeşil alan olarak
değerlendirilmelidir." 

Şehirde kanalizasyon projelerine rağmen fosseptik kullanımının yaygın olduğuna işaret eden Çevre Sağlığı Teknisyeni Hasan Sertel, bu tercihin yer altı suyunu hızla kirlettiği, hatta bazı noktalarda vurulacak artezyenle pis su fışkıracağını öne sürdü. Yer altı suyunun en kirli olduğu yerlere işaret eden Sertel, sözlerini şöyle tamamladı: "Muğla yolu altında bile hala evlerin çoğunda fosseptikle deşarj yapılmakta, durum idare edilmektedir. Fosseptiğin yaygın kullanılmasından dolayı yer altı suyu hızla
kirlenmektedir. Yolun üstünü dikkate bile almaya gerek yok. Babataşı, Tuzla ve Günlükbaşı'nda bile fosseptik oldukça yaygındır. Toprak suyu bir ölçüde temizleyebilir. Ancak bu yoğunluk çok fazla olduğunda iflas edip suyun kirlenmesini engelleyememektedir. Belceğiz'de bir artezyen kazdığınızda artık pis su çıkmakta olduğunu göreceğiz."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 15:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?