22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Denizde korku dolu 5 saat

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki Mühendislik Kupası Mücadelesi'nin (Engineering Challenge Cup) ikinci gününde, fırtına nedeniyle yelken direği devrilip, dünemini kilitlenen Alman bayraklı 13 metrelik ‘Bisi’ adlı tekne, dev dalgalar nedeniyle batma tehlikesi geçirdi. Yunanistan'ın Kilimli Adası'na doğru sürüklenen ve burnu parçalanan teknede 5 saat mahsur kalan 4'ü kadın 10 mühendis, Bodrum Deniz Kurtarma Timi tarafından kurtarıldı. 

Bodrum'da, 4- 9 Mayıs tarihleri arasında yapılan Mühendislik Kupası Mücadelesi'ne 35 ülkeden, 70 tekneyle yaklaşık 600 mühendis katıldı. Müsabakanın ikinci etabı, dün Turgutreis- Yalıkavak arasında yapıldı. Saatteki hızı 80 kilometreyi bulan ve sık sık yön değiştiren fırtına, yarışmacılara zor anlar yaşattı. 70 tekneden 10'u yarışmayı bitiremezken, 6 yatın ise yelkeni paçalandı. En büyük sıkıntı ise 10 mühendisin bulunduğu Alman bayraklı ‘Bisi’ adlı teknede yaşandı.


DEV DALGALARLA BOĞUŞTULAR


Yarışmanın başlamasından iki saat sonra, kaptanlığını Hollandalı 36 yaşındaki Bastian Timmer ve yardımcılığını Avusturyalı 55 yaşındaki Christoph Bachmann'ın yaptığı, yarışmaya Muğla'nın Fethiye İlçesi'nden katılan 13 metrelik ‘Bisi’ adlı tekne, Çatalada'nın kuzeyindeki karadan 5 mil açıktaki Kardak yakınlarında fırtınaya yakalandı.


Ani manevra nedeniyle yelken direği devrilen teknenin, burun kısmı da direğe bağlı çelik halatın zorlaması nedeniyle parçalarak zarar gördü. Bu arada dümeni de kitlenen tekne, yaklaşık 5 metreyi bulan dalgalar nedeniyle, Yunanistan'ın Kilimli Adası'na doğru sürüklenmeye başladı. Dalgalar yüzünden, parçalanan burun kısmından su alan teknede mahsur kalan 4'ü kadın 10 mühendis, telsizle yardım istedi.


KURTARMA TİMİ İMDADA YETİŞTİ


Milta Marina'da konuşlu bulunan Bodrum Deniz Kurtarma Timi, bölgeye giderek, aralarında Türk mühendis Yasemin Bahis'in de bulunduğu beş mühendisi tahliye ederek, başka bir yata aldı. Kaptan Bastian Timmer, Yardımcısı Avusturyalı Christoph Bachmann ve yarışmacılar 38 yaşındaki Bettina Patzold, 37 yaşındaki Gabi Muhle ve 35 yaşındaki Melani Roeckle kurtarma anında teknede kalmayı tercih etti.


Dalgıçlar, teknenin altında yelken direğinin çarpması sonucu oluştuğu sanılan bir deliği su almaması için geçici olarak tıkadı. Daha sonra, D Marina'dan gelen kurtarma botuna bağlanan, batmak üzere olan tekne çekilerek Turgutreis Beldesi'ndeki D Marina'ya getirildi.


Korku dolu beş saat yaşayan 10 mühendisi, D-Marina Genel Müdürü Ali Erkal Bezirgan karşılayarak ‘Geçmiş olsun’ dileğinde bulundu. Kadın mühendisler, karaya ayak basar basmak, parçalanan teknenin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.


YAT KİRALAYIP YARIŞA DEVAM EDECEKLER


Kaptan Timmer, rüzgarın sık sık yön değiştirmesi ve şiddetli olması nedeniyle çok zor anlar yaşadıklarını söyledi.


Timmer, “Yatı dalgadan kurtarmak isterken ani bir manevra yaptığımda yelken direği kırıldı. Teknenin ön tarafı parçalandı. Su almaya başladık. Bir yandan son derece soğukkanlı davranan mühendis arkadaşlarımla suyu boşaltırken, bir yandan da alabora olmamak için mücadele ettik. Neyseki telsiz çağrımızı üzerine gelen kurtarma timi imdadımıza yetişti. Tekneyi Fethiye'de bir acenteden kiralamıştık. Hasar çok fazla, bu yatla yarışa devam etmemiz mümkün değil. Yarışmaya, başka bir yatla devam edeceğiz” dedi.


Yarışma bugün yine şiddetli fırtına altında Yalıkavak- Kıyıkışlacık (İasos) etabı ile devam edecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 13:49:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?