7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

Denizden çıkan canavar

Fethiye'de bir balıkçının ağına bugüne kadar ender görülen 200 kilogram ağırlığında uçan vatoz balığı takıldı. İki kişinin güçlükle kayığa çıkarabildiği vatoz balığı görenleri şaşkına çevirdi.

Edinilen bilgilere göre Fethiye’de 30 yıldan bu yana balıkçılık yapan Sedat Bilen (45) İçmesuyu açıklarında denize ağ atıp balık beklemeye başladı. Bir ara ağ sağa sola hızla hareket edince, hemen inceleme yaptı. Bugüne kadar hiç görmediği, büyük bir balık takıldı.

Balığı yanındaki arkadaşıyla, ırgat kullanarak güçlükle kayığa çekip Fethiye’ye getirdi. Fethiye Kordon Boyu’nda balığı kıyıya yine ırgatla güçlükle indirebildi. Bu anı görenler cep telefonlarıyla bu ilginç balığı görüntülemeye çalıştılar. Çoluk çocuk, kadın erkek balığı görenler gözlerine inanamadılar. Kimi vatandaşlar, hemen cep telefonlarındaki internetten balığı incelemeye aldılar. Yaklaşık 200 kg ağırlığındaki 2 metre boyunda kamçısı bulunan balık adeta bir katamaran teknesini andırırken, pek çok vatandaş balığın önünde durup cep telefonlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Balıkçı Sedat Bilen bu balığı satmak için pazar aradı. Balık ve tavuk çiftlikleri, balığı sembolik bir fiyatla satın alabileceklerini belirtirlerken 30 yıllık balıkçı ne yapacağını şaşırdı.

Uçan vatoz balığının daha çok Brezilya, Amerika’nın Florida kıyıları ile okyanus ta bulunduğu Florida’nın Keys sahilinde bir kadının ölümüne yol açtığı internetten öğrenilince balıkçı Sedat Bilen “İyi ki aniden havalanmadı. Ağa takıldı. Belki beni de öldürebilirdi. İçme suyu mevkinde açıkta ağ atmıştım. Her zaman olduğu gibi kısmetim olan balık yakalamak isterken, bir anda ağın parçalanmakta olduğunu gördüm. Arkadaşımla ağı toplarken köpek balığı zannettim. Çünkü sağa sola ağı çok hızlı götürüyordu. Ağım da parçalandı. İki kişi ırgat kullanarak güçlükle kayığa çektik. Pazarını bulabilirsem satacağım. Hayatım boyunca ilk kez böyle bir balık yakaladım. Hiç yakalandığını da görmedim. Okyanustan kıyılarımıza kadar gelmiş” dedi.

Vatoz balığını gören vatandaşlar, bu balığı televizyonlarda belgesellerde gördüklerini, ilk kez bu haliyle Fethiye’de gördüklerini belirterek “Denizde görsek korkardık. Denize bile girmezdik. İyiki yakalanmış” diye konuştular.

Fethiye'de yakalanan dev vatozun gerçek adı Manta. kanatları 6.7 metreye ve ağırlığının da 1350 kilograma kadar ulaşabilir. Vatozların en büyüğüdür. Yüzgeçlerini daha hızlı yüzmek için kanat şeklinde kullanır.
Mantalar tropikal sularda özellikle mercan resifleri çevresinde yaşar. Deniz suyunu yayvan ağzı sayesinde süzerek içindeki küçük canlılara ulaşır. Plankton küçük balıklar ve larvalarla beslenir. Kesin olmamakla birlikte ortalama 25 yıl yaşadıkları tahmin edilmektedir. Yaşadıkları süre boyunca en fazla 12 yavru bırakırlar. Saldırgan değillerdir, beyinleri vücutlarına göre büyük olduğundan meraklı davranışlar sergilerler. En büyük düşmanı köpek balıkları ve orkalardır. son derece sakin, suda sanki uçuyormuş gibi yüzen estetik hayvanlardır. Maalesef deniz kirliliğinden dolayı deniz şeytanının nesli tükenmektedir.

...
Yayın Tarihi : 23 Mart 2013 Cumartesi 13:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?