22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Denizden su içiyorlar

Türküsü ile ünlü Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çökertme köyünde, Muğla İl Özel İdaresince deniz suyu Revers Osmosis sistemi ile arıtılarak, sağlıklı içme suyu haline getiriliyor. Muğla İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen örnek projeyle, deniz kıyısında bulunan köyler için ve yeterli içme suyu bulunmayan yerleşim birimleri için umut ışığı olan, ”Deniz Suyundan Sağlıklı İçme Suyu” elde edilerek, köydeki şebekeye verildi.


Muğla’da ilk defa gerçekleştirilen projeyle, Milas ilçesine bağlı olan ve Gökova Körfezi kıyısındaki Çökertme köyünde, açılan kuyularda çıkan tuzlu deniz suyu arıtılarak sağlıklı içme suyu haline getirildi. Muğla İl Özel İdaresince gerçekleştirilen bu uygulamayla, denize yakın olan tüm yerleşim birimlerinin ortak sorunu olan içme suyuna da bir çözüm getirilmiş oldu. Çökertme köyünde, köy merkezine 500 metre uzaklıktaki dağın dibinde açılan kuyulardaki suyun tuzlu olması ve bu sularla sulanan bitkilerin kurumaya başlaması üzerine, hazırlanan fizibilite raporu doğrultusunda, kuyulardan çıkan suların analizleri yapılarak yapılacak çözüm konusunda bir fikir birliği oluşturuldu. Bu çalışmaların ardından da, yapılacak en ucuz ve en doğru yatırımın, mevcut suların arıtılarak kullanılması olabileceği sonucuna varıldı.


Yerel Yönetimlerde bir ilk olarak kabul edilen Reverse Osmosis projesiyle, deniz suyunun arıtılarak sağlıklı içme ve kullanma suyu haline getirilmesine ilişkin projenin ihalesi gerçekleştirildi. 2 Haziran 2008 tarihinde ihalesi yapılan ve 150 gün süre verilen proje uygulaması, 60 gün içinde tamamlanarak, sağlıklı içme suyu elde edildi. Kuyulardan elde edilen tuzlu sular, bir depoda toplandı. Depodan çıkan sular arıtma sisteminden geçirildikten sonra da, cazibe ile, köyde yeni kurulan yeni içme suyu şebekesine ve evlere su verildi. Böylece, arıtılarak kullanılamaz denilen deniz suyu arıtılarak sağlıklı içme ve kullanma suyu haline getirildi.

Ülkemizde, deniz suyu arıtma tesislerinin, ilk olarak 1990 yılların başında kurulmaya başladığı, son yıllarda ise, bu konuda önemli ivme kazanıldığı, sistemin. İspanya, İtalya, Yunanistan, İsrail ve Mısır gibi Akdeniz ülkelerinde ise, yaygın olarak kullanıldığı açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 17:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?