22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Denktaş, Muğla'da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili oylamayı eleştirdi. Üyelik şartlarını okuduğunu belirten Denktaş, şöyle konuştu: "Türkiye'ye öyle şartlar koymuşlar ki, bunlardan bazıları Kıbrıs sorununu çöz, Ermeni soykırımını kabul et, Azınlıkları tanı, Kürt devletine izin ver."


Muğla Üniversitesi, Atatürkçü Düşünce, "Banka, Borsa, Sigorta" ve "Ekonomi" topluluklarının davetlisi olarak Muğla'ya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, üniversitenin Atatürk Kültür Merkezi'nde "AB ve Kıbrıs" konulu bir konferans verdi. Bin 200 kişilik salonda oturacak yer kalmayınca öğrenciler yerlere oturmak zorunda kaldı.


Muğla Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şener Oktik, Belediye Başkanı Osman Gürün ve öğretim üyelerinin de izlediği konferansta, Kıbrıs Türklerinin bağımsızlık mücadelesini anlatan Denktaş, bu günlerde yine federasyonun konuşulduğuna dikkat çekti. Federasyon'un 5 kere konuşulduğunu anlatan Denktaş, şöyle konuştu: "Milli Güvenlik Kurulu'nda Kıbrıs gerçekleri de dikkate alınmıştır. İki ayrı devlet, iki ayrı demokrasi. MGK bu kararları almışken, bunları Talat'ın da bilmesini isterim. Yavaş yavaş Kıbrıs altımızdan kayıyor. Yeni bir karar alınıyor. Azınlık olmayacağız. Kıbrıs Yunan olmayacak. Bu anlamda Anadolu'dan yeni bir ses bekliyorum."


AB-Türkiye ilişkileri üzerine de konuşan Denktaş, "AB ihtiyaç mı değil mi?" diye sorarak AB'nin 'demokratikleşme' diye Türkiye'ye Sevr'i dayattığına dikkat çekti.
Denktaş, AB'nin aslında Türkiye'yi içine almak istemediğini, bunun nedeninin "İslamiyet" değil Türkiye'nin genç nüfusunun kalabalıklığının, AB'ye girmesi halinde oyunun fazla olacağı" olduğunu belirtti. Denktaş, Türkiye'nin öncelikle Güney Kıbrıs'ın üyeliğine karşı çıkması gerektiğini söyledi. Türkiye'ye 'Kıbrıs'ı hallet öyle gel' dendiğini anlatan Denktaş, "Nedense bu konuda büyük basında görevini yapmadı. Zenginler AB üyeliği için Kıbrıs'ı engel görüyorlar" ifadesini kullandı.

Bunların yanlış olduğunu belirten Denktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kıbrıs Türkiye için her zaman önemli olmuştur ve önemli olmaya devam edecek. Kıbrıs 1960 anlaşmaları ile kurulmuş iki ortaklı bir devlettir. AB bunu görmedi, Güney Kıbrıs'ı üyeliğe kabul edip bizi yok saydı. AB, şampiyonluğunu yaptığını ilan ettiklerinin hepsini Kıbrıs'ta çiğniyor. Türkiye tam üye olmadıktan sonra Kıbrıs üye olamaz."
Ortada sorun varsa, bunun Türkiye'nin değil AB'nin sorunu olduğunu belirten Denktaş, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin üye olmadığı bir yere ne Kıbrıs ne de Güney Kıbrıs üye olamaz. AB, güneyin üyeliğini kabul ederek hem uluslararası hem de kendi ilkelerini ihlal etti. Güney Kıbrıs'ı üyeliğe hangi makam kabul ettiyse Türkiye o makamı uluslararası adalet makamlarına şikayet etmelidir. Türkiye, ben tam üye olmadan Kıbrıs'ı üye yapamazsınız, demelidir."


TÜRKİYE'DEN İSTENEN ŞARTLAR
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili oylamayı da eleştiren Denktaş, şunları söyledi: "Ertesi gün üyelik şartlarını okudum. Türkiye'ye öyle şartlar koymuşlar ki, bunlardan bazıları Kıbrıs sorununu çöz, Ermeni soykırımını kabul et, Azınlıkları tanı, Kürt devletine izin ver, Atatürk ilke ve inkılaplarını unutmamızı istiyorlar."


Denktaş, konuşmasının sonunda üniversiteli gençlere, "Çok güzel bir kütüphaneniz var. Gezdim. Orada benim de okumadığım Atatürk kitapları var. Okudunuz mu?" diye sordu. Gençlere okumalarını tavsiye eden Denktaş, şöyle konuştu: "Okuyun. Atatürk'ün Nutku'nu okuyun. Sonra düşünün. Çılgın Türkleri okuyun. Okul kitapları ile yetinmeyin. Basını izleyin. Bizi kim nereye götürüyor öğrenin."
Konuşmaların ardından Denktaş'a Üniversite Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik tarafından Milas Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin ürettiği el sanatları ürünleri hediye edildi

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 18:17:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Akay Kebelek IP: 85.98.178.xxx Tarih : 23.10.2008 01:10:35

Sayın Rauf Raif Denktaş 1924 yılından berş verdiği mücadeleyi en güzel şekilde anlattı.Vatan toprağıdır diyerek nasıl son dakikaya kadar direndiklerini, rumların baskılarına işkencelerine nasıl karşı koyduklarını anlattı.Gözlerim yaşardı, yıllar önce verilmiş savaşlar dökülmüş kanlar yapılmış barış harekatı...Şimdi ise masada pasif kalan bir yönetim?neden Kıbrıs konusunda tavrınızı ortaya koymuyorsunuz?neden AB macerası uğruna toprağımızı Rum Hükümetinin kuracağı bir yönetim altına sokmak istiyorsunuz?Sayın Rauf denktaş şunu da dedi : "Hiç bir zaman Türkiye'yi AB'ye almayacaklar" bu görüşüne aynen katılıyorum.Alsalar dahi vatanımızın bir karış toprağından Atatürk'ün inkilaparından kısacası benliğimizden vazgeçerek hiçbir yere girmek istemiyoruz. Muğla Üniversitesi İİBF İktisat