5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Domates üreticisine şok

DOMATES ÜRETİCİLERİNİN ÜMİTLERİ BOŞA ÇIKTI

Ortaca İlçesinde, domates üreticilerinin mallarını almak için ilçe haline gelen Alıcı Şirket ile Ortaca Belediyesi'nin arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden üreticiler mağdur oldu.

Muşlular isimli ihracatçı firma, Ortaca'daki domates üreticileri ile anlaşarak Ortaca Hali'ne bir TIR gönderdi. Ancak, şirketin belediye ile herhangi bir anlaşmasının bulunmaması ve yeni çıkan Hal Kanunu gereği yatırması gereken 50 bin lira teminatı yatırmaması nedeniyle belediye yetkililerinin şirketin mal almasına müsaade etmediği iddia edildi. Firma yetkilileri, malın kısa sürede paketlenmesi gerektiğini, evrakları Pazartesi günü yaptıracaklarını belirtmelerine rağmen Belediye Hal Sorumlusunun kabul etmediği, Hal'de bulunan bir komisyoncu ile anlaştıklarını ve onun teminatını kullanmak istediklerini buna da belediyenin yanaşmadığı belirtildi. Hal'deki mal almak için bekleyen TIR'lar böylece geri çekildi. 90 kuruş ile 1 lira arasında alım yapacak olan firmanın TIR'ını geri çekmesi yüzünden malı elinde kalan üreticinin malı kime satacağını düşünmeye başladığı ifade edildi.

ÜRETİCİ BİZİ İYİ TANIYOR

Şirket adına açıklamada bulunan Cemal Özerten, yaklaşık 5 yıldır Ortaca ve bölgesinde domates ve limon gibi mal alımı yaptıklarını belirtti. Yılda en az 1500 ton domates aldıklarını ve bölge üreticisinin kendilerini çok iyi tanıdığını belirten Özerten; "Ortaca'daki çiftçi bir haftadır mağdur, malını satacak alıcı bulamıyor. Biz almak istedik ancak bu seferde belediye karşımıza çıktı" dedi.

Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ile görüştüklerini söyleyen Cemal Özerten, şöyle konuştu: "Başkanla yaptığımız görüşmede bize Pazartesiye kadar süre verip malı yapın dedi. Belediyeden 2 kişi buna engel oldu. Hal sorumlusu diye bıraktıkları kişinin Hal'le ilgisi yok. Arabasının muayenesi ile uğraşıyormuş. Bize siz o işle uğraşmayın diyorlar bize burada mal yaptırmayacaklarmış."

"Bize, yer gösterdik diyorlar ancak hiç olmamış toprak için bizden 150 bin lira para istiyorlar" diyen Cemal Özerten, şunları söyledi: "Üreticinin malını almışız, iki saat müsaade verin, malını işleyelim Pazartesi ne gerekiyorsa yapalım diyoruz, müsaade de vermiyorlar. Ortaca Belediyesi için söylüyorum kendi kafalarına göre kendi kanunlarını uyguluyorlar, devletin verdiği kararları uygulamıyorlar"

Hal'e satmak üzere domatesini getiren Güllü Çelik de, sözlerine şöyle devam etti: "Adamı kovmuşlar, bende geri dönsün diye çok yalvardım ama ikna edemedim. Benim 6 dönüm tarlamda domatesim var. Bugüne kadar satacak yer bulamadım. Bunlar alacaktı; ancak onu da aldırmadılar. Şimdi ben ne yapacağım? Bu gidişle domatesimi belediyenin önüne dökeceğim."

ÜRETİCİYİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

Bir toplantıya katılmak üzere Antalya'ya giden Belediye Başkanı Hasan Karaçelik de şehir dışında olduğu için olayı telefonla öğrendiğini belirterek şunları söyledi: "Firmanın belediyemizde kaydı yok. Belediyemizin idari birimleri firmayı uyarmış, Hesap İşleri Müdürü kayıt yaptırmalarını ve hal numarası almalarını söylemiş. Sonuçta burada belediye olarak üreticiyi korumak zorundayız. Firma malı alsa ve ödeme yapmadan gitse, vatandaş bizi suçlayacak."

Firmaya buna rağmen kolaylık gösterdiklerini belirten Hasan Karaçelik, sözlerine şöyle devam etti: "Biz, iki günlüğüne malı yapsınlar ve Pazartesi gelip gerekli işlemleri tamamlasınlar dedik ancak galiba firma yetkilileri tavır yapmış ve Hal'i terk etmiş."

DOMATES ÜRETİCİLERİNİN ÜMİTLERİ BOŞA ÇIKTI
DOMATES ÜRETİCİLERİNİN ÜMİTLERİ BOŞA ÇIKTI
DOMATES ÜRETİCİLERİNİN ÜMİTLERİ BOŞA ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2011 Pazar 12:59:02
Güncelleme :11 Nisan 2011 Pazartesi 01:20:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?