4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Dubleyol işçileri eylem hazırlığında

YOL İŞÇİLERİ EYLEM HAZIRLIĞINDA

TEKYÖN firması tarafından 2008 yılında yapımına başlanan ve Toparlar ile Dalaman arasındaki bölümü yapılacak olan Dubleyol inşaatında çalışan bazı işçiler, alacaklarını alamadıkları takdirde eylem yapacaklarını bildirdi. İşçiler, çalıştıkları karayolunu trafiğe kapatarak eylem yapacaklarını belirtti.

Yol çalışmalarında sekiz aydır ücret alamadıklarını söyleyen şantiye aşçısı Ali Rıza Cansu; şöyle konuştu: "Tekyön firması geçmiş olduğumuz ay içerisinde yol çalışmalarında bulunan işçilerden ödemelerin yapılması için süre istemişti. İşçiler olarak istenilen süreyi verdik. Verilen süre dolmasına rağmen bir ödeme yapılmadığı gibi açtığımız telefonlarımıza da cevap vermiyorlar. Sekiz aydır büyük bir oyalama var. Burada çalışan işçilerin çoğu parasını alamadığı için borçlu durumunda. Ortaca ve Köyceğiz'de birçok esnafın Tekyön Şirketi'nden alacağı olduğunu öğrendik. İşçilere ve alacaklı durumda olan esnafa çok söz verdiler; fakat vermiş oldukları hiçbir sözü yerine getirmediler."

Sekiz ay öncesinden alacaklı olan işçi arkadaşları olduğunu anlatan Rıza Cansu, şunları söyledi: "İhale Kanunu'ndaki kurallardan biri, ihaleyi alan firma bir başka alt şirkete işi devredemez yazar. Oysa Tek Yön Yol yapım firması akrabaları olduğunu öğrendiğimiz DPS adlı paravan bir şirket kurarak işi yapmaya devam ediyordu. Şimdi de Kızılyaka köyünde Marpet adlı bir şirketin işi devir aldığını öğrendik."

KARAYOLUNU TRAFİĞE KAPATIRIZ

Rıza Cansu; alacakları on beş gün içerisinde ödenmediği takdirde şirketin Beyobası kavşağında bulunan şantiyesi önünde karayolunu ulaşıma kapatacaklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bu güne kadar bizleri kandırdılar. Biz mağdur olduk; nerede bu devlet diyoruz. Ekim ayına kadar paramızı aldık diye bir belge imzalattılar. Ama paramızı ödemediler. Şu an telefonlarımıza çıkmıyorlar, biz çalışanlar olarak kanunların işlemesini istiyoruz."

SİGORTALAR EKSİK GÖSTERİLDİ

Şirketin bazı işçilerin sigortalarını da eksik gösterdiğini belirten Ali Rıza Cansu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şirket ayrıca sigortada yolsuzluk yapmış durumda, birçok arkadaşımız yedi aydır çalıştığı halde sadece iki ay sigortalı olarak gösterilmiş ve çıkışları verilmiş. Biz yetkililere sesimizi bir türlü duyuramıyoruz" ifadelerini kullandı. Devletin işçilere sahip çıkmasını istediklerini belirten Cansu, sözlerine şöyle devam etti: "Karayolları Genel Müdürlüğü'mü, Bakanlık mı, yoksa Valilik mi, kim sesimizi duyacak, bize sahip çıkacaksa çıksın artık, biz de bunu bilelim. İnsanlar aç, parasızlıktan zor durumdalar."

Çalışanların zor durumda olduğunu belirten Ali Rıza Cansu, burada insanların iki aydır kuru ekmekle karın doyurduklarını söyledi. Cansu, 2-3 lira yol parası bulup buraya gelemeyen arkadaşları olduğunu belirterek şikayetlerini şöyle sürdürdü: "Şunu da söylemek istiyoruz. Devletin adamı, bütün olaylara göz yumuyor. Tekyön sözleşmesinde bir alt firmaya iş veremez diye bir ibare var, bu bulunduğu halde şu an üçüncü bir firma iş yapıyor, bu bile suç. Yol yapımında kullanılan bir iş makinesinin eksik bir parçası ile iş yapmakta olduğu denetim şefinin bilgisi var. Bu aracın eksik parçası ile bu işin yapılmayacağı, yapıldığı taktirde yapılan yolun kısa bir süre sonra bozulacağı, bu duruma şefin neden göz yumduğunu bilmiyorum. Müfettişlerin bu konuyu araştırması gerekiyor, aksi taktirde dediğimiz gibi yolun kısa süre sonra bozulması kaçınılmaz olacak."

DEVİR SÖZKONUSU DEĞİL

Karayolları yetkilileri ise; dubleyol inşaatının halen Tekyön firması tarafından yapıldığını belirtti. Karayolları'ndan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, şöyle konuştu: "Toparlar ile Dalaman arasında yapımı devam eden dubleyol inşaatında yapımcı firma halen bu işi yürütmektedir. Bir alt firmaya veya bir başka firmaya işi devretmeleri söz konusu olamaz. Yol yapım işlerinde, işi yapan firmalar Karayollarından hak ediş alırken, işçi maaşlarının ödendiğine ve borcu olmadığına dair evrak getirirler, yoksa hak ediş alamazlar ya da işçi alacakları hak edişten kesilir. Bunun haricinde işçiler bireysel olarak bize başvurmaları halinde de araştırma yapılır ve eğer işçinin alacağı varsa bu hakkı kendisine verilir."

Tek Yön İnşaat Müdürü Demir Fırat da iddiaların "Asparagas" olduğunu anlatarak şunları söyledi: "İşçilerin iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Maaşlarda söz verdiğimiz meblağı ödedik. Kalanını da söz verdiğimiz gibi hak ediş de ödeyeceğiz. SSK ve iş devri konusunda ise iddialar asparagas. Burada yapılan resmi bir iş, kimsenin de kaçma gibi bir şansı yok."

ÖDEME KONUSUNDA SÖZÜMÜZÜ TUTTUK

İşçilerle Şubat ayı içerisinde yaptıkları toplantıda, alacaklarının bir bölümünü ödeme sözünü verdiklerini ve bunu gerçekleştirdiklerini anlatan Fırat, sözlerine şöyle devam etti: "Belli bir miktar daha maaş borcumuz var, bunu da belli program çerçevesinde ve hak edişte ödeyeceğimizi zaten belirtmiştik ve ödeyeceğiz de." Bu tür işlerde işçinin hakkının korunduğunu belirten Demir Fırat, "Burada bir alacak varsa işçi müracaatını yapar, Karayolları şirketin hak edişinden kesintisini yapar ve işçilere öder.

Yani işçinin mağdur olması gibi bir durum söz konusu olamaz. Bizim de zaten yaptığımız ödemelerin dekontlarının hepsi elimizde mevcut, bunu da gösterebiliz" dedi.

SSK'YA AYLIK ÖDÜYORUZ

SSK ödemelerinde de bir aksaklık olmasının söz konusu olmadığını belirten Demir Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletle yapılan ihalelerde ihale bedeli üzerinden belirlenen meblağ sigortaya ödenmek zorunda. Eğer ihaleyi alan firma bu meblağı ödemezse, iş bitiminde teminat mektuplarını geri alamaz. Devlet yatırılmayan sigortayı hakedişden keser ya da şirkete ödettirir ondan sonra iş bitimi belgesini alır. Burada şirketin kesinlikle kaçma şansı yok."

Sezonda aylık 40-50 bin lira ortalama ile sigorta parası ödediklerini belirten Demir Fırat, "Bu sezonda kişi sayısının artışına göre 60 bin lirayı da bulabiliyor. Bu kadar sigorta ödeyen bir firma 2-3 kişinin SSK parasından niye kaçsın. Şu an ödediğimiz SSK'ların dekontları da mevcut" ifadelerini kullandı.

MARPETTEN SADECE AKARYAKIT ALIYORUZ

Son olarak işi başka bir şirket üzerine yaptıkları iddiasını da değerlendiren Demir Fırat, şöyle konuştu: "Böyle bir şey söz konusu olamaz. Marpet ile sadece akaryakıt üzerine bir anlaşmamız söz konusu. Sonuçta şantiyede akaryakıt kullanılıyor biz de bunu Marpet'ten alıyoruz. Başka türlü bir iş yaptırmamız söz konusu değil. Bu tür işlerde işin bir başka firma tarafından yapılması ancak Karayolları'nın oluru ile olur. O da bizim ihaleye girdiğimiz şartlarda teminat mektubu sunan firma, Karayolları'ndan

devir hakkı ister, Karayolları da bunu inceler ve eğer onaylarsa yapabilir. Aksi halde yapamaz. Burada da devir diye bir şey söz konusu değil. Şu an Tekyön olarak alt geçit inşaatına başladık, dubleyol çalışmaları başlayacak. Yani daha önce söylediğimiz tüm çalışmalar zamanında başlıyor. Bu iddialar asparagas."

ALACAKLI OLAN İŞÇİ VE ESNAF

Ali Rıza Cansu şantiye aşçısı, esnaf Akdemir Ltd.Şti 112 milyar alacaklı, Gece bekçisi Musa Sürgit, Şantiye bekçisi Celal Koçyiğit, Mutfak elemanı Hasan Çakmak, manav Mehmet Güzel, Fikret Arslan, esnaf Bülent Aşkın, Adem Sönmez, Emin Yılmaz, Mehmet Ali Yıldırım her çalışanın yaklaşık beş altı bin alacağı var. Esnafın dokuz ile on iki bin arasında alacağı olduğu belirtildi.

YOL İŞÇİLERİ EYLEM HAZIRLIĞINDA
YOL İŞÇİLERİ EYLEM HAZIRLIĞINDA
YOL İŞÇİLERİ EYLEM HAZIRLIĞINDA
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2010 Pazartesi 10:33:05
Güncelleme :8 Mart 2010 Pazartesi 13:25:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?