5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Dünyanın 8. harikası olmaya aday

HEKATOMNOS MEZARI DÜNYANIN 8. HARİKASI OLMAYA ADAY

Muğla’nın Milas ilçesindeki 2 bin 400 yıllık Kral Hekatomnos Anıt Mezarı’nın Bodrum’daki Dünyanın 7. Harikası Mousoloseum’un ilham kaynağı olduğu belirlendi. Uzunyuva Anıt Mezarı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adnan Diler; “Dünyanın 7’nci harikası burası, 8’inci harikası Mousolos olmalı.” dedi.

Hisarbaşı Mahallesi’ndeki Uzunyuva’da ilk olarak definecilerin soygun yaptığının belirlenmesinin ardından yapılan kazı çalışmasıyla ortaya çıkarılan 2 bin 400 yıllık Kral Hekatomnos’un anıt mezarı Türk ve dünya arkeologların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Anıt mezar ve çevresinde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle bir yandan kurtarma kazısı devam ederken, diğer yandan da çevredeki eserlerin daha fazla zarar görmeden gün ışığına çıkarılabilmesi için bilimsel araştırmalar devam ediyor.

Bir arkeopark yapılması planlanan alanda Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Muğla Valiliği, Milas Kaymakamlığı, Milas Belediye Başkanlığı, Milas Müzesi, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu destekleriyle “Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeoparkı ve Ziyaretçi Merkezi Projesi” sürdürülüyor.

Uzunyuva Anıt Mezarı Bilim Kurulu Kral Hekatomnos Anıt Mezarı’nda kamuoyunun bilgilendirilmesine dönük basın toplantısı düzenledi.

Uzunyuva Anıt Mezarı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adnan Diler gazetecilerin, “Dünya harikası olmaya aday bir buluntu mu” şeklindeki sorusuna “Mousolos dünyanın 7 harikasından birisi ama buradaki anıt, Hekatomnos’un mezarı Mousolos’un ilk örneği. Üstelik buradaki kalıntıları yani alt ve üst kısımlarını tüm boyutlarıyla görüyoruz. Onun için çok çok önemli. Bunun için dünyanın 7’nci harikası burası, 8’inci harikası Mousolos olmalı” şeklinde yanıt verdi.

Mezarın üzerindeki podyumun genel olarak mimari yapısını belli edecek nitelikte özelliğini koruduğunu ifade eden Prof. Dr. Diler; “Uzunyuva Karia Satrabı Mousolos'un babası Hekatomnos'a ait mezarın üzerinde bulunan podyum. Bu podyum çevresinde kazı çalışmalarımız devam ediyor. Podyumun özellikle güney tarafında çalışma yapıldı ve bizim için önemli olan kısımları açığa çıkardık. Podyumun 5 basamaktan oluştuğunu tespit ettik. Şu anda batı tarafını açığa çıkarmadık. Kısa süre içerisinde burada da çalışma yaparak hemen hemen etrafını açmış olacağız. Podyum büyük ölçüde korunmuş. Dünyanın 7 harikasından birisi olan Mousolos’un yapısını bilmiyorduk. Uzun yuvanın etrafındaki basamaklar, yapının son derece anıtsal, çok görkemli olduğunu ortaya çıkarıyor.” dedi.

Milas Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Sinan Özbey de alanın Türkiye için önemli bir müzeye dönüştürülmesi için Bakanlık destekli çalışmaların hızlandırılarak sürdüğünü aktararak; “Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay da bu konuya çok önem veriyor. Gerek Türk arkeolojisi, gerek dünya arkeolojisi için son derece önemli olan bu mekanın yaşayan bir müze haline dönüştürülmesi için çalışmalar yapılıyor.” dedi.

ALTIN RESİMLER

Çalışmada görevli arkeloglar Aysun Topaloğlu, Erkan Kart ve Muzaffer Durdu, bugüne kadar gerçekleştirilen kurtarma çalışmasının içeriğine ilişkin gazetecilere bilgi aktardı.

Mezar odasındaki altın varaklı süslemelerin korunması için yabancı bilim adamlarından da destek alındığını anlatan Arkeolog Topaloğlu,; “Mezar odanın duvarlarında altın varaklı süslemeler onların korunması için çaba sarf ediyoruz. Bunun için yurt dışından destek alıyoruz. Yurt dışından konservatörler, mikro biyoloji uzmanları gelip bizimle çalışıyorlar. Mezar odasına tüm ziyaretler yasak. Nem seviyesi sürekli ölçülüyor. Nemin birden boşalmaması için özen gösteriyoruz. Eğer boşalırsa resimler zarar görür.” dedi.

Yüzyılın buluntusundaki çalışmalar Uzunyuva Anıt Mezarı Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Cengiz Işık, Prof. Dr. Adnan Diler, Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl ve arkeolog Aysun Topaloğlu, Erkan Kart ve Muzzaffer Durdu tarafından sürdürülüyor.

HEKATOMNOS MEZARI DÜNYANIN 8. HARİKASI OLMAYA ADAY
HEKATOMNOS MEZARI DÜNYANIN 8. HARİKASI OLMAYA ADAY
HEKATOMNOS MEZARI DÜNYANIN 8. HARİKASI OLMAYA ADAY
HEKATOMNOS MEZARI DÜNYANIN 8. HARİKASI OLMAYA ADAY
HEKATOMNOS MEZARI DÜNYANIN 8. HARİKASI OLMAYA ADAY
HEKATOMNOS MEZARI DÜNYANIN 8. HARİKASI OLMAYA ADAY
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2011 Cumartesi 16:03:01
Güncelleme :16 Nisan 2011 Cumartesi 18:21:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?