7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

Ege'nin Kırkpınar'ında altın kemer Yılmaz'ın

Ege Bölgesi'nin Kırkpınar'ı olarak nitelendirilen 13. Geleneksel Menteşe Yerküpe Beşpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde altın kemeri takan Şaban Yılmaz oldu. 13. Geleneksel Menteşe Yerküpe Beşpınar Yağlı Güreşleri'ne güreşşeverler yoğun ilgi gösterdi.

Yaklaşık 10 bin güreşseverin izlediği güreşlere toplam 8 kategoride 203 pehlivan katıldı. Güreşleri Muğla Valisi Hüseyin Aksoy ile Tertip Komitesi ve Menteşe Belediye Başkanı Mesut Karataş da izledi. Güreşleri izlemek için Menteşe Beşpınar yaylasına gelen vatandaşlar, güreşlerin yanında doğa harikası Beşpınar Yaylası'nın da tadını çıkardı. Kimileri asırlık çınar ağaçlarının altında piknik yaparken, kimi vatandaşlar ise Yerküpe Mağarası'nı gezdi. Yöre insanı da panayır alanında bölgeye özgü el sanatları ve yiyecekleri satarak ekonomik kazanç elde etti. Güreş ağalığı için yapılan açık artırmada Marmarisli işadamı Hasan Onat 22 milyar 550 milyon Türk Lirası'yla Menteşe Yağlı Güreşleri'nin bu yılki ağası oldu.

Her kategorideki güreşler kıran kırana geçerken, müsabakalarda yaklaşık 2 ton yağ kullanıldı. Başpehlivanlık kategorisinde güreşen Kırkpınar başpehlivanı Şaban Yılmaz, yarı finalde ustası ve 2000-2001 yıllarının Kırkpınar Başpehlivanı Vedat Ergin ile karşı karşıya geldi. Bu müsabaka izleyenler tarafından büyük alkış alırken, güreşi Şaban Yılmaz kazandı. Finalde Şaban Yılmaz ile Sezgin Yüksel karşı karşıya geldi. Normal sürede yenişemeyen iki pehlivan, 7 dakikalık puan müsabakasına geçti. Bu süre de 1-1'lik eşitlikle sonuçlanınca 5 dakikalık altın puan uygulamasının olduğu bölüme geçtiler. İki pehlivanın güreşi çok sert geçti. Sık sık er meydanının dışına taşan mücadele ilginç görüntülerin yaşanmasına neden oldu. Rakibi karşısında sürekli faullü güreşen Sezgin Yüksel, kule hakemleri tarafından 3. ihtarını alınca mağlup sayıldı ve geçen yıl da olduğu gibi bu yıl da başpehlivan Şaban Yılmaz oldu.Tartışmalı bir şekilde biten başpehlivanlık sonunda iki güreşçinin arkadaşları arasında kısa bir süre tartışma da yaşandı.

Başpelivan Şaban Yılmaz, müsabakalar sorası yaptığı açıklamada, "Allah bu yaşta beni başpehlivan olmayı nasip etti. Geçtiğimiz yıl da Menteşe'nin başpehlivanı olmuştum, bu yıl da yine ben oldum. Benim tek hedefim Ege Bölgesi'ndeki tüm güreşlerde başpehlivan olmak ve Ege'nin başpehlivanı olmak. Organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyorum" diye konuştu.

Kırkpınar ve Menteşe Başpehlivanı Şaban Yılmaz, bir televizyon kanalında eğlence programı yapan Okan Bayülgen'in güreşçiler ile ilgili 'Öküz' lafı sarfettiğini ileri sürerek, "Okan Bayülgen bizim için öküz sözü sarfetmiş. Kendisini tüm güreş camiası olarak kınadık. Kırkpınar ağalığı tartışması yaşandığı bir ortamda güreşçilere bu sözleri söylemek güreş sporuna ihanettir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2005 Pazartesi 14:46:19
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 14:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?