4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Engelli annesine şok eden tebligat

DEVLET PARASINI FAİZİYLE GERİ İSTİYOR

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın, iki yıldır ayda 190 lira para verilen yürüme engelli çocuğa, yardımın yanlışlıkla verildiğini belirterek bugüne kadar ödenen 4 bin 481 lirayı yüzde 50 fazlasıyla geri istediği iddia edildi.

Bodrum'a bağlı Yeniköy de ikamet eden Eda Çakmak, iki yıl önce, 'Spastik kuadriparezi' teşhisi konulan yürüme engelli oğlu Tarkan Tıkız'a, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından verilen kart ve istenen diğer evrakla engellilere sağlanan yardımı alabilmek için Bodrum Kaymakamlığı ve Mal Müdürlüğü'ne başvurdu. Başvurusu kabul edilen Çakmak'a, yürüme engelli oğlu için 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren ayda 190 TL ödenmeye başlandı. Anne Eda Çakmak da, 16 yaşındaki yürüme engelli, 8. sınıf öğrencisi oğlu Tarkan Tıkız ın tedavisini yaptırmaya çalıştı. Bu arada SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı'ndan geçen temmuz ayında gelen yazıyla şaşkına döndü.

Anne Eda Çakmak, yazıda "01 Eylül 2008 - Ağustos 2010 tarihleri arasında aylığa hak kazanmadığı halde yersiz ödenen 4 bin 481 liranın yönetmeliğin 23. maddesi gereğince yüzde 50 fazlası ile birlikte ilgili tarafından ikametgahına en yakın maliye teşkilatına yatırılması suretiyle tahsilinin sağlanması için gereği arz olunur'' denildiğini görünce yıkıldı.

Yürüme engelli Tarkan Tıkız, Bodrumlu yardımseverlerin ve Bodrum Sağlık Vakfı'nın yardımıyla Turgutreis Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gördüğünü belirterek "Maddi sıkıntılar içinde okumaya çalışıyorum. En büyük isteğim kısa zamanda yürümek ve iyi öğrenim görmek'' dedi.

Engelli çocuğun anneannesi Ümmühan Avcı ise, devletin bu parayı nasıl yanlış verdiğini ve nasıl tekrar istediğine dair anlam veremediklerini söyledi.

Kızının eşinden boşanalı iki yıl olduğunu anlatan Ümmühan Avcı, şöyle konuştu: "Aldığı yardım parasıyla yürüme özürlü çocuğuna protez aldı. Bu parayı SGK'lı olduğu için geri istediklerini öğrendi. Kızım 6 Haziran 2000 tarihinde sigortalı olmuştu. Kaymakamlığa ve Mal Müdürlüğüne müracaatı sırasında verdiği belgeler arasında bu sigorta bildirimi de vardı. Kızıma 'Sigortalı olman önemli değil engelli oğlun için devlet yardımı alabilirsin' dediler. Kızım Muğla SGK'ya gitti. 'Bu kurumsal hatayı kimse üstlenmez, bunu ödeyeceksiniz' demişler kızıma. Başbakan evlenecek olan insanlara para verdi. Torunuma da yardım etsin. Bu kadar parayı bir ara da görmedik. Nasıl öderiz? Parayı ödemezsek haciz geleceğini söylediler. Ödemezsek de hapse girecek kızım. Torunumun ayağındaki protezleri alıp götürsünler. Eşyalarımızı alsınlar."

PARANIN GERİ İSTENMESİ YASAL

Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Çakmak'ın, engellilere verilen yardımdan usulsüz olarak yararlandığı belirtilerek şöyle denildi: "Bu nedenle yardım kesildi. Paranın da faizi ile geri istenmesi yasaldır. Yaptığımız araştırmalarda annenin sigortalı olduğu ortaya çıkınca parayı geri istedik. Çünkü sigortalılar bu olanaktan yararlanamıyor. Yanlışlığı tespit edince hemen ödemeyi kestik. Bu incelemeyi müracaat eden kurumlar yapmalıydı. Ancak şu an kurduğumuz yeni sistemde bize

müracaat edenlerin durumunu sistematik olarak anında tespit edebiliyoruz. Bu sistem yeni kuruldu.''

DEVLET PARASINI FAİZİYLE GERİ İSTİYOR
DEVLET PARASINI FAİZİYLE GERİ İSTİYOR
DEVLET PARASINI FAİZİYLE GERİ İSTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2010 Perşembe 11:10:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?