16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Esad, tatil için mi Bodrum'a geldi

Başbakan Erdoğan,, tatil için Bodrum’u seçen Suriye lideri Esad’la bir araya geldi. Görüşmede Ortadoğu’nun kökleşmiş sorunları masaya yatırıldı

Türkiye'nin arabulucuğunda, geçen hafta dördüncüsü tamamlanan İsrail-Suriye barış görüşmelerinde olumlu ilerleme sağlanıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İstanbul’daki Suriye-İsrail görüşmelerinin ardından ve Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman ile yapacağı kritik görüşme öncesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşme Bodrum’da tatil havasında geçse de masaya Ortadoğu’nun kökleşmiş sorunları yatırıldı.

BÖLGE SORUNLARI MASADA

ERDOĞAN ve Esad, İsrail-Suriye gerginliği ve Suriye’nin Lübnan ile olan karmaşık ilişkilerini, dün Bodrum’da konuştu. Buluşma, sadece liderinin değil, eşlerin de bir araya gelmesi için fırsat yarattı. Başbakan Erdoğan, beraberinde eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye ile Suriye Esad’ı karşılamak üzere Bodrum’a geldi.

İki liderin 15 dakika süren samimi görüşmesinde Erdoğan, Esad’a bölgenin turizm potansiyeli hakkında bilgi verdi. Bu sırada Emine Erdoğan, Esma Esad’ın sohbet ettikleri gözlendi.

YENİ EVLER YILBAŞINA HAZIR

BAŞBAKAN Erdoğan Esad’la görüşmesinin ardından Antalya’ya geçti. Erdoğan, Antalya’nın Serik ve Manavgat ilçelerine bağlı köyleri etkileyen yangın bölgesinde helikopterle incelemelerde bulundu. Yanan evleri ahırlarıyla beraber, yerel mimariye uygun olarak yıl sonuna kadar yapıp, sahiplerine teslim edeceklerini söyleyen Erdoğan daha sonra Irak Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Tarık El Haşimi ile akşam yemeğinde biraraya geldi. ZEYNEP TUĞRUL/ KADİR TAMER


Dublörü de yanındaydı


GÜVENLİK önlemlerinin üst düzeyde olduğu havalimanına, Erdoğan’ı karşılamaya gelen partililer bile alınmadı. Bomba köpeği ‘Nena’ çevredeki tüm araçları kontrol etti. Güvenlik gerekçesiyle Esma Esad’ın dublorü kullanıldı. İki lider daha sonra Erdoğan’ın makam aracıyla Bodrum Rıxos Otel’e gitti. Bu arada otel önündeki AB bayrağı indirilip yerine Suriye bayrağı çekildi.


Lübnan da gündemde


İstanbul’da geçen hafta 4’üncüsü tamamlanan barış görüşmeleri İsrail-Suriye arasında yapılıyor olsa da, Suriye’nin Lübnan ilişkilerinden bağımsız düşünülmüyor. Hizbullah’ın, Lübnan’da da örgütlü olması ve Suriye tarafından desteklenmesi nedeniyle, İsrail - Suriye görüşmelerinin ana gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Bodrum buluşmasında Esad, barış görüşmelerinin mimarı olan Erdoğan’a, bu konudaki görüşlerini aktardığı belirtildi.


Hizbullah’a karşı Golan


İsrail tarafı barış görüşmelerinin sonuncusunda Dışişleri’nce hazırlanan ‘Suriye’nin Hizbullah ve HAMAS örgütleriyle ilişkileri’ konulu kapsamlı bir dosyayı getirmiş ve ‘Golan Tepeleri’ni iadeye karşılık, Suriye’nin bu örgütlerle ilişkilerini kesmesi şarttır’ görüşünü iletmişti. Buna karşılık Suriye ise ‘ABD ile ilişkiler ve Suriye’ye ekonomik yardım’ konularını gündeme getirmişti.


Ziyaret tatil amaçlı değil



DÜNYANIN Ortadoğu zemininde kritik bir süreç yaşanırken Türkiye bölgedeki iki büyük aktörü ağırlıyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinjad’ın 14 Ağustos’ta Türkiye’de olması beklenirken, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve eşi Esma Esad dün Bodrum’a geldi. Esad’ın, iki ülke ilişkileri tarihinde ilk kez tatil için Türkiye’yi seçmesi, anlamlı bulundu. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA da Esad’ın ‘tatil amaçlı’ Bodrum’a gelmediğini duyurdu. Ziyaret, Esad’ın, 13 Ağustos’ta Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman yapacağı görüşmenin öncesine gelmesi açısından önem taşıyor. İki lider, İstanbul’da yapılan İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerini masaya yatırdılar

Star
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 11:22:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?