6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Eski hükümlülere psikolojik destek

Muğla E Tipi Cezaevi Savcısı İsa Tadık, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu çerçevesinde Türkiye'de AB'deki gibi sadece sanıklara değil, mağdurlara da gerekli psikolojik danışmanlık hizmetinin verileceğini açıkladı. 

Muğla E Tipi Cezaevi Savcısı İsa Tadık, 5402 sayılı yasa gereği Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu çerçevesinde ilk koruma merkezinin Muğla'da kurularak faaliyete geçtiğini açıkladı. Yeni uygulamayla ilgili açıklamada bulunan Savcı Tadık, "Ülkemizde gözlemlerimize göre, suç işleme oranları giderek artmaktadır. Bu itibarla ülkemizde yeni bir kurum olan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri'nin önemi, kuşkusuz çok büyüktür. Hapis cezaları dışında bireyi suçlu davranışa yönlendiren nedenlerin üzerine gidilerek bunların bir bir ortadan kaldırılması ve bireyin topluma yararlı, sağlıklı, üretken biri olması yönünde çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir. Bazı suçlar için cezaevi tek seçenek olmakla birlikte, diğerleri için artık farklı alternatiflerin olması gerekir. Öte yandan cezaevlerini çok fazla doldurup, buraların bir ıslah, rehabilitasyon yeri olacağına suçluluk odağı haline getirmek, cezada bulunması gereken özelliklerle bağdaşmaz. Bu bakımdan, gerekli kanun çıkarıldı ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetleri'nden Sorumlu Daire Başkanlığı kuruldu. Başkanlığın taşra teşkilatları 133 şubeden oluşuyor. Bizim şubemiz, adliye binasında hizmete başlamış bulunuyor" dedi. 

Muğla'daki Koruma Kurulu'nun Cumhuriyet Savcısı başkanlığında Denetimli Serbestlik Şube Müdürü, banka yöneticileri, Milli Eğitim, Sosyal Hizmetler, Türkiye İş Kurumu müdürleri ile Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, kamu yararlı dernek temsilcilerinden oluştuğunu ve kurulun her ayın 2. haftası toplandığını belirten Savcı Tadık, uygulama ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'ne başvuran cezasını tamamlamış hükümlülerin rehabilitasyonları ve iş sahibi olmaları sağlandığı gibi, toplum kaynaşması adına suçtan mağdur olanlara da psikolojik, sosyal, ekonomik mağduriyetlerini giderici hizmetleri istedikleri takdirde sunuyoruz. Bunun yanında ceza mahkemelerinden uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçundan hakkında tedaviye ve denetimli serbestlik tedbirlerine hükmedilen sanıkların tedavileri de bu merkezde sağlanıyor." 

Savcı Tadık, uygulamanın temel amacının mahkemece suçlu olduğuna karar verilen kişilerin cezalarını toplum içinde, toplum güvenliğini de göz önüne alarak rencide olmadan denetim altında çekmelerini sağlamak ve onlara her konuda rehberlik yaparak topluma kazandırılmalarına katkıda bulunmak olduğunu belitti. Savcı Tadık, "Şu ana kadar bize 4 eski hükümlü başvurdu. Kendilerine gereken hizmet veriliyor. Ayrıca uyuşturucu suçlusu yaklaşık 50 kişiyi de Muğla ve Marmaris Devlet hastanelerinde tedavi altına almış bulunuyoruz. Ayrıca kendileri başvurmasalar da bu olanaktan yararlanabileceklerin dosyalarını belirlemeye başladık. Bu arada suçtan mağdur olmuş olanların da başvurularını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
.
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2006 Perşembe 12:25:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?