4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Eski lastikler toplanıyor

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER TOPLANIYOR

Ortaca Belediyesi, Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği gereğince hurda araç lastiklerini sistemli bir şekilde topluyor.

Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Hasan Karaçelik; “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği’ne göre atık araç lastiklerinin diğer atıklardan ayrı olarak ve uygun koşullarda geçici olarak depolanması ve lisanslı olarak geri kazanılması veya bertaraf edilmesinin gerekliliği hükme bağlanmıştır. Belediyemizin ekipleri, ilçemizdeki, hurda araç lastiği çıkaran tüm işletmeleri, konu hakkında bilgilendirdi. Atık araç lastiklerinin zararlarını anlatılarak, ömrü tükenmiş araç lastiklerin bilinen bazı zararları ise, araç lastiklerinin rast gele yığıldığı bir bölgedemeydana gelen şiddetli bir yangın durumunda, lastiklerin kıvrımlı olmaları gibi sebeplerle, yangını söndürmek oldukça güçtür ve çok zaman almaktadır. Lastik yığınlarında böcekler rahatça üreme olanağı bulurlar. Lastiklerin içerisinde biriken yağmur suları nedeniyle, sivrisinek üremesi için uygun bir ortam oluşur. Lastiklerin yangın veya bilerek yakılması nedeniyle, atmosfere tonlarca zararlı bileşik yayılır. Bu zararlı bileşikler, atmosferden toprağa ve suya geçerler. Hurda Lastikler yandığı sırada oluşan dioksin ve furan gazları, bir süre sonra yakınlarda oturan kişilerde, şeker hastalığı, öğrenme bozukluğu, kanser, kısırlık gibi hastalıkların meydana gelmesine neden olabilmektedir” dedi.

Atık lastiklerin zararları nedeniyle Ortaca Belediyesi olarak çalışma başlattıklarını kaydeden Başkan Karaçelik, “Hurda araç lastiklerini sistemli bir şekilde, geçici olarak bir yerde depolayıp, lisanslı geri dönüşüm veya bertaraf tesislerine göndermek için bir çalışma başlattık. Ekiplerimiz, İlçemizdeki tüm lastik tamircileri, benzin istasyonları gibi hurda lastik üreten işletmelere, depolama alanımızın yerini, hurda lastiklerini bu alana getirmeleri gerektiğini ve uygulamanın nedenini anlattılar. Faaliyetleri sonucu hurda lastik üreten oto tamircileri, oto servisleri vb.. işletmelerin, hurda lastiklerini, belediyemizin hazırlamış olduğu geçici depolama alanına getirmeleri için vatandaşlarımızı birer yazı ile bilgilendirdik.Vatandaşlarımızın evlerinin yakınında bulunan hurda araç lastiklerini en yakın tamirhaneye getirmeleri veya Ortaca Belediyesinin ilgili birimine bilgi vererek, geçici depolama alanına teslim etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini önemle rica ederim” diye konuştu.

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER TOPLANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2010 Cumartesi 10:02:02
Güncelleme :26 Haziran 2010 Cumartesi 13:40:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?