4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Eski ve yeni başkana soruşturma

TAŞ OCAĞI AÇILMASI TALEBİNİN ARDINDAN

Ortaca ilçesinin eski ve yeni belediye başkanlarına soruşturma izni verildi.

Ortaca İlçesinin Yerbelen Mahallesinde, 2008 yılında açılmak istenen taş ocağına belediye tarafından "Mahalleye, narenciye bahçeleri ve tarım arazilerine zarar verir" düşüncesiyle izin verilmemişti. Bunun üzerine taş ocağını açmak isteyen Urantaş Tur. San.Tic.A.Ş. tarafından İçişleri Bakanlığı'na müracaat edildi. Konuyu değerlendiren Bakanlık, önemli hususları göz önüne almadan hem eski Başkan Salih Özdemir hem de yeni Belediye Başkanı Hasan Karaçelik hakkında soruşturma izni verdiği öğrenildi.

Ortaca İlçesinin Yerbelen Mahallesi'nde, 15.487.728 m2'lik günlük ağaçların bulunduğu alan, İzmir 2.Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 18 Mart 1998 tarihinde, 7564 sayılı kararıyla 3.derece Doğal Sit Alanı ilan edilerek İlçe yetkililerine bilgi verilmişti.

3. derece Doğal Sit Alanı ilan edilen bölgenin yanında bulunan 9051,51 m2'lik alan için de Urantaş Tur.San.Tic.A.Ş., Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurarak alanın tahsisini sağladı. 18 Mayıs 2007'de taş ocağının açılması için ruhsat için belediyeye yaptığı müracaat ise, o zamanki Belediye Başkanı Salih Özdemir ve Belediye Meclisi'nin onayına takıldı. Ortaca Belediyesi'ne müracaat eden şirketin ruhsat isteği, "Çevreye Zarar Vereceği" gerekçesiyle ret edilmişti.

Şirket, olayı Bakanlık nezdine taşıdı. Şirketin şikayetini değerlendiren İçişleri Bakanlığı, o zamanki Belediye Başkanı Salih Özdemir ve şu an Belediye Başkanı olan Hasan Karaçelik hakkında soruşturma izni verdi.

ŞİRKET BENİM ZAMANIMDA BELEDİYEYE MÜRACAAT ETMEDİ

Hakkında soruşturma izni verildiğini İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen müfettişlerin belediyeye gelmesiyle öğrendiğini belirten Hasan Karaçelik, "Benden önceki başkan Salih Özdemir zamanında buraya, çevreye zarar vereceği gerekçesiyle taş ocağı yapımına ve açılmasına izin verilmemiş. Zaten mahalle sakinleri de olayı tepki göstermiş, imza toplamışlar" dedi.

Bakanlığın verdiği soruşturma izni ile suçlu duruma düştüklerini belirten Belediye Başkanı Hasan Karaçelik; şunları söyledi: "Bakanlığın aldığı karara göre, Eski Belediye Başkanı Salih Özdemir'e soruşturma açılırken ben de suçlu gözüküyorum. Gerekli savunmamızı verdik. Biz olayı müfettiş buraya gelince öğrendik. Müşteki şirketin benim zamanımda belediyeye mahkeme kararlarının uygulanması veya taş ocağı ruhsatı ile ilgili bir müracaatı olmadı. Kaldı ki zaten Nisan 2009'da açma ve çalıştırma ruhsatlarının süresi bitmiş. Bunu yenilemek için dahi gelmediler."

Taş ocaklarında ÇED raporu istenmediğini söyleyen Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, "Çevre Etki Değerlendirme Raporu dediğimiz ÇED raporu, taş ocaklarında istenilmiyor. Çevreyi nasıl etkilemiyor o da ayrı bir soru işareti" diye konuştu. Konu hakkında farklı girişimleri olduğunu belirten Hasan Karaçelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Şu an bu girişimlerimizin sonuçlanmasını bekliyoruz, eğer gerçekleşirse bölgede bunun gibi bazı şeyler yapılamayacak. Gelişmeler doğrultusunda kamuoyunu bilgilendireceğiz."

TAŞ OCAĞI AÇILMASI TALEBİNİN ARDINDAN
TAŞ OCAĞI AÇILMASI TALEBİNİN ARDINDAN
İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2010 Çarşamba 14:13:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?