6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Eski vekile kaçak kazı baskını

MUĞLA'nın Milas İlçesi'ne bağlı Kıyıkışlacık Köyü'nde tarihi eser bulmak için kaçak kazı yapan, aralarında eski bir milletvekili ve bir kadın gazeteci ile emekli bir öğretmenin de bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Operasyonda bazı tarihi eserlerin yanı sıra ruhsatsız bir tabanca ve 3 tüfek de ele geçirildi.

Kaçak kazı, Anavatan Partisi Muğla Milletvekili olarak 1983- 1987 döneminde parlamentoda yeralan M.U. A.'nın ağabeyi olan Milas eski Belediye Başkanı F.A.'ya ait çiftlik arazisinde yapıldı.

Kaçak kazı ihbarını değerlendiren Milas ve Kıyıkışlacık jandarma karakolundan 40 kişilik ekip, geceyarısı Kıyıkışlacık Köyü yakınlarındaki birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanında bulunan çiftlikte operasyon yaptı.

Çiftlikte M.Ö. 1200 yıllarından kalma iki tarihi oda mezarın bulunduğu yerde, üç ayrı noktada kepçe ve kazma- küreklerle kaçak kazı yapıldığı saptandı.

Kazı yapılırken suçüstü yakalanan eski milletvekili M.U.A. (61), emekli öğretmen Dilek A. (64), gazeteci İlban A. (35), Marmaris'te emlakçılık yapan Oğuz T. (37), muhasebeci Mehmet G.B. (32), kepçe operatörü Eyüp P. (30), çiftliğin kahyası Muzaffer E. (64), oğlu Faruk E. (37) ve işçi Kemal S. (44) Kıyıkışlacık Jandarma Karakolu'na getirildi.

Kazı yerinde yapılan aramalarda çok sayıda kazma, kürek, el arabası, bir kepçe, 7.65 milimetre çapında ruhsatsız bir tabanca ve üç ruhsatsız av tüfeği bulundu.

1983- 1987 döneminde ANAP Muğla Milletvekili olarak parlamentoda bulunan M.U.A.'nın evinde yapılan aramalarda M.Ö. 2'nci Yüzyıl'a ait bir insan başı heykeli, 500 yıllık bir kapı tokmağı, yağdanlıklar ve bazı eserler ele geçirildi.

Kaçak kazı yapıldığını, Milas Müzesi Müdürü Erol Ö. ve arkeologlar tarafından da raporlarla saptadı. El konulan eserler müzeye teslim edildi. Eski milletvekili M.U.A. ile beraberindeki emekli kadın öğretmen ve kadın gazetecinin de aralarında bulunduğu zanlıların sorgularının devam ettiği belirtildi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2006 Çarşamba 15:56:00
Güncelleme :27 Aralık 2006 Çarşamba 16:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?