16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Esnafa 'indirim' uyarısı

Muğla'da, indirimli satışlarla ilgili denetimler yapılıyor. Özellikle mevsim sonlarında bazı esnaf tarafından başlatılan ve bazen tüketiciyi yöneltici 'Kapatıyoruz', 'Maliyetine satış' gibi gerçekleşen indirimler bundan böyle yasayla yapılabilecek. 

Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, indirim yapacak esnafı uyardı. Ayyıldız, indirim yapacak firmaların bağlı bulunduğu odaya indirim süresi konusunda bilgi vermesinin mecburi olduğunu söyledi. 

Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ayyıldız, yaptığı açıklamada, ticari reklam ve ilanlara ilişkin ilkeler ve uygulama esaslarına dair yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmeliğin 25 Ekim 2007 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek "Bu itibarla yönetmeliğin, madde 12/A da geçen, herhangi bir ticari işletmenin açılışı, tasfiyesi, başka bir yere taşınması, mevsimin sona ermesi gibi nedenlerle yapılacak indirimli satışlara ilişkin reklam ve ilanlarda, indirim miktarı veya oranıyla indirim döneminin başlama ve bitiş tarihlerinin belirtilmesi zorunludur" dedi. 

Ayyıldız, yaptığı açıklamada, 2 haftayı geçmeyecek şekilde yapılacak indirimli satışlara ilişkin reklam ve ilanlarda; satışa sunulan mal ve hizmetlerin miktarı, markası, modeli ve diğer özellikleri yanında indirim öncesi fiyatı ile indirimli fiyatının belirtilmesi ve söz konusu fiyatların yazılı reklam ve ilanlarla aynı büyüklükte gösterilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. İndirime girecek olan işletmenin 15 gün önce bağlı olduğu meslek kuruluşu odasına yapacak olduğu indirimin nedeni indirim döneminin başlama ve bitiş süresi, mal ve hizmetlerin miktarı, veya oranlarının belirtilmiş olduğu yazılı dilekçe ile müracaat ederek ilgili Meslek Kuruluşu odasının iznini alması gerektiğini anlatan Ayyıldız, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü yapılan denetimlerde öncelikle yapılan indirimin oda tarafından izin verilip verilmediğine dair yazı talep edilmektedir. Belirtilen yönetmelik hükmü gereğince belirtilen şartlar yerine getirilmediği taktirde, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğümüz tarafından yapılacak denetim esnasında cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalınacağından yönetmelikte geçen hükümler çerçevesinde hareket edilmesi gerekir."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 13:01:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?