4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Fethiye domatesi Avrupa pazarında

DOMATES İHRACATINDA YENİ PAZAR AVRUPA

Rusya pazarına sebze ihracatının yavaşlaması Fethiyeli ihracatçıları Avrupa'ya yönlendirdi. Geçen yıllarda Rusya'ya en büyük ihracatçı konumunda olan Fethiye şimdilerde gözünü Avrupa'ya dikti. Her gün yaklaşık 5 TIR ürün ihracatı yapan Fethiyeli iş adamı Ahmet Özdemir, sebze ihracatında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Bu yıl Rusya pazarının çok kötü durumda olduğunu anlatan Özdemir, şöyle konuştu: "Geçen yıllarda Rusya'ya dünyanın her yerinden mal giderken bu yıl sadece Türkiye'den bu ülkeye mal gidiyor. Buna rağmen orada havaların çok soğuk olmasından dolayı fiyatlar çok düştü. Domates fiyatı 20-30 Ruble, bu da 1 dolar eder, domates zaten Türkiye'de bu para. Bu işin içine nakliyesini ve gümrüğünü eklerseniz hesap ortaya çıkar."

Bizim en büyük pazarımızın Rusya olduğunu ama şimdi bu boşluğu Avrupa'nın doldurduğunu anlatan Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Avrupa'da fiyatlar çok yüksek. Buradan normalde Hollanda'ya domates gitmez ama orada fiyatlar yüksek olduğu için buradan gidiyor. Avrupa hiçbir zaman Rusya'nın çektiği malı çekmez ama piyasanın çöktüğü bu zamanda Avrupa iyi oldu. Bu yıl için beklentimiz iyiydi. Özellikle ben Rusya'ya 15 yıldır malzeme gönderiyorum. Bu mevsimde bu kadar kötü olduğunu hiç görmedim. Şu an en büyük ürün çıkışı Fethiye'den, Antalya Kumluca gibi bölgelerden önümüzdeki aylarda çıkacak."

Her yıl belirli bir zamanda ortaya atılan sebzelerde ilaç kalıntısı olduğu iddialarına da değinen Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunlar tamamen asılsızdır. İlaç kullanımı olmuyor üretimde. Belki Avrupa'nın en iyi domatesi bizde. Hani bir musibet bin nasihatten iyidir derler ya; Rusya krizi bizim çiftçileri eğitti. Şu an analizler temiz çıkıyor. İstedikleri yere yollayabilirler."

DOMATES İHRACATINDA YENİ PAZAR AVRUPA
DOMATES İHRACATINDA YENİ PAZAR AVRUPA

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 15:36:03
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 17:58:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?