22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Fethiye'de denizcilik geriliyor

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Deniz Ticaret Odası (İMEAK) Şube Başkanı Şaban Arıkan, Fethiye’deki 2008 yılı deniz turizmini değerlendirdi.Arıkan, Fethiye’de charter turların her yıl olduğu gibi bu yıl da geriye gittiğini ifade etti.


Turizm sezonunda sona yaklaşılmasıyla birlikte bu yılki çalışmaları değerlendiren İMEAK Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, günübirlik teknelerde fiyat istikrarının sağlandığını ve bu yönde çalışma yapan turizmcilerin iyi bir sezon geçirdiğini söyledi. Deniz ticaretinin geriye gittiğini belirten Arıkan, bu durumun nedenlerinden biri olarak Fethiye’deki koordineli çalışma eksikliğini gösterdi. Deniz kenarında bulunan yerlerin konut yada eğlence yerine denizcilik işinde kullanılmasının daha karlı olacağını savunan Arıkan, “Yatçılık başlı başına bir sektör. Bunun içinde günübirlik tur tekneleri de var yatlar da var. Bu sene genel olarak baktığımız zaman, charter tur yapan teknelerimizin durumu iyi değil. Deniz ticareti her yıl geriye gidiyor ve bu sene biraz daha geriye gitti. Arkadaşlarımızın çoğu daha şimdiden kışın teknelerine nasıl bakım yaptıracaklarını düşünüyorlar. Bunun yanında günübirlik tur teknelerinin geçmiş yıllara göre fiyatlarında istikrar sağladıklarını gördük. Bunlar charter turlara göre daha iyi çalıştılar. İşin bu seneki boyutu böyle. Bizim sektörü asıl düşündüren konu kışlama sorunu. Bunun yanında yer bulamama da var. Fethiye’de herkese yer var denizcilere yok. Göcek’in ekonomisine baktığınız zaman tamamen yatçılara bağlı. Biz Fethiye olarak işin neresindeyiz? Fethiye çok daha fazla marinaya müsait bir yer” dedi.


Buna rağmen Fethiye’de marinanın olmadığını işaret eden Arıkan, “Bir eksikliğimiz daha var oda koordineli çalışma. Bunun içinde Liman Başkanlığı, Belediye ve Sahil Güvenliği sayabilirsiniz. Ülkemizin kronik vakası, ortak çalışmayı bilmiyoruz. Ortak çalışarak, Fethiye’de kapasiteyi 3 bin arttıracak bir proje gerçekleştirmemiz lazım. 3 bin kapasite demek bu kadar yatın Fethiye’de kışlaması demek. Fethiye esnafı bu yolla direkt gelir elde edecek. Her teknede en az 2 kişinin kalacağını düşürsek bu durum 6 bin kişinin Fethiye’de kışı geçirmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
Denizin kenarındaki 280 dönüm yerin villa yapılması için TOKİ’ye verildiğini altını çizen Arıkan, şunları söyledi: “Deniz kenarı, denizcilik ile ilgili işlerde kullanılırsa daha rantabl olur. Herkes de faydalanır. Biz ortak çalışmayı bilmediğimiz için derdimizi anlatamıyoruz. Fethiye’deki denizcilik ile ilgili projelerin Deniz Ticaret Odası ile yapılmasında fayda var. Çünkü sektörün içerisinde olan biziz. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden biziz. Gönlümden geçen Fethiye’ye 3-4 tane marina yapılması. Marina olmayan yere kimse gelmez. Bunun için çalışmalarımızı hızlandırmamız lazım”

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 15:09:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?