6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Fethiye'de ipek üretilecek

Muğla'nın Fethiye ilçesinde Cadianda Şirketi tarafından "İpek Üretim Projesi" başlatılacak. 2007 İlkbaharında başlatılacak proje başarılı olursa Cadianda için doğal ipek Çin'den alınmayıp, ihtiyaç Fethiye'den karşılanacak. 

Fethiye Esnaf Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu üyelerini bilgilendirme toplantısında projeyi açıklayan Cadianda Proje Danışmanı Dr. Güneş Ermumcu İling, Başkan İsmail Başoğlu ve üyelerden de tam destek aldı. Güneş Ermumcu İling açıklamasında, "Fethiye'de dut ağaçları geliştirilip, Tarım İlçe Müdürlüğü'nden destek ve katkı alınabilir. İpekte rakipsiz kalan Çin geçen yıl kilosunu 30 dolardan sattığı ürüne şimdi 84 dolar fiyat istiyor. Bu ham ipek. Bir de bunun boyama ve benzeri giderleri var. 

Biz baharda proje başlatacağız. Ham ipek üretimi yapacağız. Çekme işini fabrikalar halledecek. Kozacılığa 2007'de başlamamız gerekiyor. Koza birlik malzeme yardımında bulunuyor zaten. Özürlüler bu işi rahatlıkla yapabilirler. O bakımdan Değirmenbaşı'nda bulunan Rehabilitasyon Merkezi arkasında dut ağaçları yetiştirilebilir. Engelli vatandaşlar da hem beceri kazanmış, hem de üretime katılmış olurlar" dedi. 

Cadianda Proje Danışmanı Dr. Güneş Ermumcu İling konuşmasının son bölümünde ürünlerin yıkandığında daha sağlıklı kalması için sabun üretilmesi önerisinde de bulundu. İling, "Esenköy'deki Zeytinyağı Fabrikası bu iş için gayet uygun. Burada sabun üretelim. Piyasadan aldığımız sabunlar ürünlerimize yumuşaklık sağlamıyor. Kendi üreteceğimiz sabunlarla ürünlerimizi daha iyi ve gerektiği şekilde temizleyebiliriz" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2006 Perşembe 11:58:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MİHRAÇ BÜYÜKAŞIK IP: 85.99.93.xxx Tarih : 3.01.2007 22:27:29
bir ipekçi olarak bu çalışmanızı kutluyorum her türlü desteğede açığım senelerdir süregelen ve ailece yaptığımız ipekçiliği şuan d.bakır ve batman da 4 yıldır yaygınlaştırmaya çalışıyorum sadece hatay da değil türkiyenin her noktasında bu sanatı geliştirmeye ve öğretmeye hazırım atalarımızın mirası olan mesleğimizi herkese öğretmekten grur duyuyorum Hatay/TURKEY