16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Fethiyeli esnaf kepenk kapattı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde tarihi ve turistik çarşısı Paspatur ve çevresindeki yaklaşık 300 esnaf satış yapamadıkları gerekçesiyle kepenk kapatma eylemi yaptılar. 

Fethiye'nin eğlence, restoran ve hediyelik eşya alış veriş merkezi olarak bilinen Paspatur Çarşısı ve çevresindeki esnaflar satış yapamayınca çareyi eylem yapmakta buldular. Turizmin yoğun olduğu bir dönemde kepenk kapatarak eylem yapan esnaflar bu şekilde seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Son iki yıl içerisinde bir hayli azaltılmasında rağmen hala turizmden vergi alınmasını protesto ettiklerini belirten esnaflar, ekonomik sıkıntılar nedeniyle çıkmaza girdiklerini, yerel yöneticilerden de bekledikleri desteği göremediklerini belirttiler. Geçtiğimiz günlerde girdikleri ekonomik sıkıntıdan dolayı iki esnafın intihar ettiği Paspatur Çarşısı'nda bir çok esnafın da iflasın eşiğinde olduğu belirtiliyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olduğu akşam saatlerinde kepenk indiren ve işyerlerine kilit vuran esnafların bu davranışına bir anlam veremeyen turistler ise, çevrede bulunanlardan bilgi almaya çalıştılar. 

Kepenk indirme eylemi ile ilgili bir açıklama yapan Turistik Çarşı ve Paspatur Güzelleştirme Derneği Başkanı İsmail Türk, "Ülkemizde uygulanan ekonomik politikalar ülkeyi açık bir pazar haline getirmiştir. Bunun sonucu orta ve küçük ölçekli girişimciler yok olma sürecine girmişlerdir. Dünyadaki kartel devleri borsanın yüzde 70'i, bankaların yüzde 45'ini ele geçirdiler. Gıda ve gıda perakendeciliğinde ise tekel konumuna gelinmiştir. İlçemizde beş yıldır yatak sayısı artmamıştır. Buna karşılık işyerleri sayısı yüzde 25 -30 civarında artmıştır. Yani pasta aynı ama pastadan pay almak isteyenler her geçen gün artmıştır. Bizlerde çarşı esnafı olarak demokratik hakkımızı kullanarak uygulamaları protesto ediyoruz" dedi. 

Basın açıklamasının ardından esnaflar sessiz bir şekilde dağıldılar. Yerli ve yabancı turistler ise birden kararan Paspatur'da neler olduğuna bir anlam veremediler.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 16:26:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?