22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Fıstık çamları köylüye verilecek

Muğla yöresinde fıstık çamı üretimi ile geçimini sağlayan Yatağan Katrancı, Turgutlar, Gökgedik, Milas'ın Ortaköy, Akkovanlık, Çallı, Çamlıyurt Olukbaşı, Kayabaşı ve Sarıkaya köy muhtarları, sorunun çözüme kavuşturulması için Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ve Muğla milletvekillerini ziyaret etti. AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ile birlikte Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nu ziyaret eden 10 köy muhtarı, Bakan Eroğlu'ndan yasal düzenleme yapılması konusunda söz aldı. 

Bakan Eroğlu, sorununun 1937 yılından bu yana devam eden bir kangren haline geldiğini ifade ederek, 59. Hükümet döneminde yasal düzenlemenin yapılmış olmasına rağmen, CHP'nin ve 10. Cumhurbaşkanının itirazı ile Anayasa Mahkemesi, yasanın bazı maddelerini iptal ettiğini söyledi. Orman Bakanlığı bünyesinde kurulan çalışma komisyonunun Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddeler üzerinde düzeltme çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Orman Bakanı Veysel Eroğlu, muhtarlar ve Milletvekili Nil Hıdır'ı, Orman Genel Müdürlüğü'ne yönlendirdi. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ile yapılan görüşmelerde, 1989 yılında başlatılmış ve askıya halen çıkarılmamış olan kadastro çalışmalarının tamamlanması hususunda taleplerini ileten muhtarlara; kadastro çalışmalarını başlatma sözü verdi ve konuya çözüm bulmak istediklerini bildirdi. Orman Genel Müdürlüğü, köylülerden yaşlı fıstık çamlarının altına gençleştirme yapmak üzere fıstık fidanı dikimi yapan Orman İşletme Şefliği'ne yardımcı olmalarını, dikilen fidanların meyvelerini yine köylümüzün toplamasına izin verileceğini belirtti. 

Milas Akkoyunlu Köyü, Karadere mevkiinde bulunan özel ormanların, tapu sahiplerince temizlenebileceğini de söyleyen Orman Genel Müdürü, fıstık çamı dikimi ve kühnar üretiminde dünya üçüncüsü olunduğunu ve yeni fidan dikimlerine süratle devam edileceğini söyleyerek, muhtarlardan da destek istedi. 

AK Parti Muğla Milletvekili refakatinde kadastro işlemleri takip edilen Yatağan ilçesine bağlı Katrancı, Turgutlar ve Gökgedik köyleri ile Milas ilçesine bağlı Ortaköy, Akvanlık, Çallı, Çamlıyurt, Olukbaşı, Kayabaşı ve Sarıkaya köylerinin imar yerleşim alanlarının belirlenmesi ve vatandaşların kendi köylerinde ruhsatlı ev yapabilmeleri konusunda kadastro çalışmalarının mutlaka bitirilmesi gerektiğini hatırlatarak, köylülerin kadastro elemanlarına yardımcı olunması istendi. 

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin'le muhtarların yaptığı görüşmelerde; 2-B yasasının çıkarılması sırasında fıstık çamları ile ilgili olarak iktidar milletvekillerinin vereceği önergeye kendisinin de destek olacağına dair söz verdiği muhtarlar tarafından dile getirildi. 

1950'li yıllarda Başbakan Adnan Menderes'in özel tapusunu ibraz eden her vatandaşa fıstık çamı orman alanlarını iade edecek yasal çalışmalar yapması üzerine Bergamalılar müracaat etmiş ve tapularını geri almışlardı. Ancak; o yıllarda CHP'nin baskısı altında müracaat edemeyen Muğla-Yatağan-Milas köylüleri bu haklardan mahrum kaldıkları ifade edildi. 

Fıstık çamı (kühnar) üretiminde dünya üçüncüsü durumundaki Türkiye'de, fıstık çamı üretilen alanların 1939 yılında ormanlık alana dahil edilmesi nedeniyle üretimi yapan köylüler yasal sıkıntılar yaşıyordu. Cumhuriyetin kurulmasından bu yana değişik dönemlerde fıstık çamı alanlarının orman dışına çıkarılması ile ilgili olarak yapılan yasal düzenlemeler Cumhurbaşkanlığı makamından geri çevrilmiş ve sorun hala çözüme kavuşturulamamıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 09:18:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?