16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Fok Badem yine ortaya çıktı

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde bir süre özel mekanda tutulduktan sonra yaz sezonunun bitmesinin ardından serbest bırakılan sevimli Akdeniz foku ‘Badem’, dün Datça'ya 28 kilometre uzaklıktaki Palamutbükü'nde ortaya çıktı. Bir süre sahilde oynadıktan sonra yorulan Badem, kıyıda bağlı olan Fransız 67 yaşındaki Jean Pierre Aublin ile 65 yaşındaki Mancel Perron'a ait Choucas isimli yatın lastik botuna çıkarak uyudu.


Gökova Körfezi sahillerini kendisine mesken edinen ‘Badem’ Palamutbükü'nde denizde oynarken limanda yürüyüşe çıkan emekli 59 yaşındaki Ali İhsan Özlü tarafından fark edildi. Ali İhsan Özlü ile limana toplanan halk, ‘Badem'i yaklaşık iki saat denizde oynarken izledi. Köy Muhtarı 59 yaşındaki Vural Kayan, ‘Badem'i fark edince durumu hemen İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine ilettiklerini belirterek, “Palamutbükü olarak Badem'e sahip çıktık. Tüm uyarıları dikkate alıp, halkın Badem'i uzaktan izlemelerini öğütlüyoruz” dedi.


Daha sonra yorulan ‘Badem’ limandaki Fransız Jean Pierre Aublin ile Mancel Perron'a ait teknenin lastik botuna çıkarak uyumaya başladı. Jean Pierre Aublin, “Biz de gösterisini ilgiyle izledik. Uzun süre denizde gösteri yaptı. Bir süre sonra yorulup, bizim yatın arkasında bağlı duran lastik bota çıkıp uyudu. Şimdi uyanmasını bekliyoruz. Uyandıktan sonra turumuza devam edeceğiz” dedi.


Badem'i limanda ilk gören Ali İhsan Özlü de onun Palamutbükü sahillerine ilk kez geldiğini belirterek, şunları söyledi:
“Ona gözümüz gibi bakarız. Gerekirse gönüllü bekçisi de oluruz. Fazla ilginin hayvanı rahatsız edeceğini biliyoruz. Limanda kendi halinde yaşamasını istiyoruz.”


Palamutbükü Limanı'na giden Datça Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri de ‘Badem’in durumunu inceledi. Biyolog Berna Bozca, ‘Badem'in kendisine takılı bir ciple uydudan 24 saat izlendiğini belirterek, “İnsanların Badem'e yaklaşmaları, ellemeleri iyi niyetli de olsa doğru değil. Badem'in doğal ortama alışması gerekir” dedi. Veteri

ner Hekim Ahmet Arıcıoğlu ise şu bilgileri verdi:
“En büyük sıkıntımız insanların onu rahatsız etmesidir. Badem'in aç kalacağını düşünüp elle beslemek isteyenler oluyor. Oysa Badem denizde kendi karnını doyurabilir. Kimse merak etmesin

Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 11:01:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Idil Erguner IP: 85.108.129.xxx Tarih : 3.11.2008 18:22:06

Bademcik halkin asiri ilgisinden olacak Palamutbukunu terketti. Duydugumuza gore Bodruma gitmis, Kuyrugu bir tekne pervanesi tarafindan yaralanmis. Cok uzulduk..Insallah iyilesir. Badem insanlari isirmiyor aslinda ..Onlarla oynamak isterken insanlari basindan denizin dibine dogru cekerken karsisindaki sahista bacaklarini yukari cekerken cizikler olusuyor. Isirmak isterse parca koparmasi isten bile degil..Saglik haberlerini bekliyoruz. Insallah insanlar bilincsizce zarar vermezler ona..