16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Fok balığı Badem sad kontrolünde

Muğla'nın Ula ilçesi Akyaka sahilinde biri Alman 6 kişiyi ısıran fok balığı, Su Altı Araştırma Derneği (SAD) kontrolünde izleniyor. 

Badem adı verilen fok balığını izleyen SAD üyesi ve Profesyonel Su Altı Fotoğrafçısı Zafer Kızılyaka, Badem'in de sonuçta bir havyan olduğunu belirterek vatandaşların fok balığından uzak durmalarını istedi. 

Gökova körfezini mesken tutan Badem, aşırı ilgiden bunalınca Akyaka sahilinde biri Alman 6 kişiyi ısırarak hastanelik etmişti. Su Altı Araştırma Derneği tarafından geçen yıl İzmir Foça'daki rehabilitasyon merkezinde tedavi edilen Badem daha sonra Muğla'da denize bırakılmıştı. 

Geçen hafta cumartesi günü Akyaka sahilinde yüzerken bir grup üniversite öğrencisi tarafından kucaklanarak sahile çıkarılmak istenen Badem, denizde yüzen 6 kişiyi ısırmış ve ardından kaybolmuştu. Badem, Gökova Körfezindeki Sedir adası açıklarında Sualtı Araştırma Derneği üyeleri tarafından derneğin teknesi ile Karacasöğüt açıklarına taşındı. Tekne ile götürülen Badem daha sonra tekrar denize bırakıldı. 

Su Altı Araştırmaları Derneği görevlisi ve profesyonel su altı fotoğrafçısı Zafer Kızılkaya, Badem ile ilgili defalarca açıklama yapılmasına rağmen insanların hala Badem'e aşırı ilgi göstermesi nedeniyle ilgiden bunaldığını ve saldırdığını söyledi. Kızılkaya, sonuçta Badem'in bir deniz hayvanı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Sürekli vatandaşları uyarıyoruz. Badem'e aşırı ilgi gösterilmesi, bu hayvanın doğal ortama dönmesini zorlaştırıyor. Zaman zaman da elle tutulmaya çalışıldığı zaman saldırgan oluyor. Bu hayvan doğal ortama alışmak zorunda."

.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 17:11:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?