16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Gemiden sızan yakıt denizi kirletiyor

Datça ilçesi Knidos kentinin deveboynu mevkiinde geçen ay dümeni kilitlenerek karaya oturan Gürcistan bayraklı "JOJO-A" adlı kuru yük gemisinden sızan akaryakıtın denizi kirlettiği iddia edildi. 

Geminin 1,5 aydır bulunduğu yerden çıkarılması için "JOJO-A"nın sahibi Gürcistanlı şirket ile bir kurtarma firması arasında pazarlıkların sürdüğü belirtildi. 

Gürcistan bayraklı, 83 metre boyunda, 3 bin 100 ton ağırlığında "JOJO-A" isimli kuru yük gemisi, 6 Ocak 2008 tarihinde İzmit'ten aldığı seramik hammaddesini Suriye'ye götürürken Antik Knidos kenti Deveboynu mevkiinde sulara gömülmüş, 8 mürettebatıyla mahsur kalmıştı. Sarp kayalıkların bulunduğu Deveboynu mevkiine karadan ulaşmak mümkün olmadığı için sahil güvenlik yetkilileri, denizden mahsur kalan geminin kaptanı ile 8 personeli kurtarmış ve kazazedeler Datça'ya getirilmişti. 7 Ocak'ta kurtarma çalışmaları olumsuz sonuçlanınca denize terk edilen geminin çevresi yağ bariyerleri ile denetim altına alınmıştı. Ancak çevre sakinleri ve balıkçılar, aradan geçen süre içinde yağ bariyerinin kaybolduğunu ve geminin baş kısmından denize sızan akaryakıtın deniz kirliliğine neden olduğunu savundu. 

Knidos Örenyeri Güvenlik Sorumlusu Kadir Karakaş, yaşanan kirlilikten endişe ettiklerini belirterek "Bu gemi batalı 1.5 ay oldu. İlk battığı günlerde acente, bariyer göndermiş. Hani öyle suyun üzerinde havuz gibi kapatacak şekilde. O da 3- 5 gün içinde rüzgarla falan kaybolmuş. Şu an bariyer yok. Geçen günlerde teknemle adanın arkasında dolaşırken, batık geminin etrafında dolaştım. Gemiden sızan yakıtın denizin üzerinde yol oluşturduğunu gördüm. Bence bir an önce önlem alınmalı, kirlenme durdurulmalı, gemi buradan götürülmeli. Çünkü burada yazın insanlar gelip denize girecek. Bu durum çevre yaşayanı olarak bizi endişelendiriyor. Önlem alınmasını istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 14:24:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?