4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Genç girişimcilere hayat dersi

GENÇ GİRİŞİMCİLERE HAYAT DERSİ

Muğlalı genç girişimciler, Girişimcilik ve Kendi İşini Kurma Eğitim Programı kapsamında düzenlenen ‘Hayat Dersi’ konulu eğitim seminerine yoğun ilgi gösterdi.

29 Mart’ta başlayan “Girişimcilik ve Kendi İşini Kurma Eğitim Programının” sonunda Muğla Üniversitesi Atatürk Kütür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Gürkan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından piyasa ekonomisinin rakipsiz hale geldiğini belirtirken, “Dün devletin çözmesini beklediğimiz pek çok sorunun çözümünü, bu gün özel sektörden bekliyoruz. İşsizlik ve istihdam sorununun çözümü bunlardan biri” diye konuştu.

GENÇ GİRİŞİMCİLİK ÖNEMLİ

Genç girişimciliğin önemine işaret eden Prof. Dr. Gürkan, genç girişimci adaylarına seslenirken, “Rekabetçi üstünlük sağlamalısınız. Atıl kaynakları harekete geçirmelisiniz. Devlete ait olan işsizliğin çözümü dahil, bir çok sorunun çözümü artık girişimcilere ait. Piyasa ekonomisi temel alınmaya devam edecek. O nedenle girişimcilik desteklenmeli, önündeki sorunlar çözülmeli” diye konuştu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, 5 günlük eğitim kadar, seminerin de genç girişimci adayları için yararlı olduğuna inandıklarını belirtirken, piyasa ekonomisinin önünün açılması gerektiğini söyleyen Karakuş, gençlere seslenirken, İŞKUR ve KOSGEB imkanlarını anlatarak. Gençlerin bu konuda odalarına başvurabileceklerini, yeni iş kuranlar için KOSGEB’in sıfır faizli 40 bin lira kredi verdiğini kaydetti. TOBB Genç Girişimciler Kurulu Muğla İl Kurulu Başkanı Uğur Özen’de “genç girişimcilik” kavramının yeni yeni yaygınlaştığını belirtirken, “Girişimcilik kültürünü oluşturmak zorundayız. 18-40 yaş arasını genç girişimciler olarak görüyoruz. Bu faaliyetimiz ile üniversiteden 70 arkadaşımız farklı bir eğitim almış bulunuyor. Umarız her biri ayrı ayrı girişimlere imza atarlar” dedi.

ROL MODEL KATILIMLI SEMİNER

Açış konuşmalarının ardından seminere geçildi. Rol Model Katılımlı Seminer’de PEGASUS Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Berrak Kutsoy, HABİTAT Gençlik Derneği Başkanı ve TOBB Sosyal Girişimcilik Danışmanı Sezayi Hazır, JULİAN Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Marmaris Ticaret Odası Meclis Üyesi Ahmet Gençalioğlu ve Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç tarafından genç girişimci adaylarına hayat dersleri verildi.

Sezayi Hazır, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu oluşumunu TOBB’a kendisinin önerdiğini belirtirken, Türkiye’nin genç girişimcilere büyük ihtiyacının bulunduğunu ve her ilde oluşan bu kurullar sayesinde genç girişimciliğin gelişeceğini ve kadınların da iş dünyasında hak ettikleri yerlere geleceklerini savundu. Var olan bir işi kurmanın girişimi olmadığına dikkat çeken Hazır, “Girişimci olmayanı gerçekleştirendir. Büyüklerimizden ‘Amerikayı yeniden keşfetme’, ‘Eski köyü yeni adet getirme’, ‘icat çıkarma’ diye duymuşuzdur. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun dediği gibi, eski köye yeni adet getiren, Amerikayı yeniden keşfeden, icat eden kişi girişimcidir” dedi.

Girişimciliğin ve serbest piyasanın sorunlarını anlatırken, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 70’inin kurumlaşamamış olduğuna dikkat çeken Hazır, 5-20 yıllık planlamalar yapılamadığına, başarının taktir edilmediğine dikkat çekerken, genç girişimci adaylarından “Risk almalarını” istedi.

YOKSULLAKTAN HOLDİNG PATRONLUĞUNA

Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç da, bulunduğu noktaya yoksulluktan geldiğinin altını çizerken, “Bu ülkede yetişen gençlerin gelişmiş ülkelerde yetişen gençlerden geri olduğunu düşünmüyorum. Ben çalışma hayatıma annemin yaptığı lale şurubunu eğlencelerde ve düğünlerde satarak başladım. 17 yaşında evlendim. Kendi ayaklarım üzerinde durmam için babamdan izin istedim. Babam bana kızarak bakkal dükkanının ikimizin olduğunu ve orada çalışmam gerektiğini söyledi. Ancak benim hayallerim daha büyüktü” diyerek şöyle devam etti:

“Taksitle bir araba aldım. Muğla, Çine, Aydın, Bodrum ve Marmaris pazarlarında meyve, sebze sattım. Zamanla Bodrum Mandalinasını ihraç etmeye başladım. 1984 yılında Bodrum Mandalinasını Fransa’ya ilk ihracı yaptım. O yıllarda Bodrum’da turizm gelişmeye başlamıştı. Mandalina bahçeleri zamanla konutlaşmaya başladı. Hızla artan inşaat sektörüne bizde dahil olduk ve Bodrum’da bini aşkın bina yaptık. O yıllarda dünyada gelişen başka bir sektör vardı. Balık üretimi yıllar geçtikçe artıyor ve denizlerde balık azalıyordu. Bu nedenle Kültür Balıkçılığı işine de girdik. Zamanla bu sektörde gelişerek şu anda Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından biri olduk. Şu anda 30 bin ton üretim ve 250 bin yavru balık sektörü ile sektörün en iyisiyiz. Bir işi yapıyorsanız en iyisini yapacaksınız. Daha sonra bin büyük başlık çiftlikle hayvancılık sektörüne girdik. Şu anda Kılıç bünyesinde bin 200 kişi çalışıyor. Şu anda genç girişimciler geçmişe göre daha iyi eğitim aldığı için çok başarılı oluyorlar. Bir işte başarılı olmak istiyorsanız çalışanlarınızı en iyilerinden seçin. İyi bir planlama yapın ve korkmadan cesaretle işinizin üstüne gidin. Asla korkmayın ve hep kararlı olun. Böyle olursa başarılı olursunuz”

GENÇ GİRİŞİMCİLERE HAYAT DERSİ
GENÇ GİRİŞİMCİLERE HAYAT DERSİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 17:14:03
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 23:59:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?