22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Gökova'ya Deniz Canlıları Müzesi

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesine Deniz Canlıları Müzesi kurulacağını söyledi. 

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden 7 kişilik ekip, "AB Gökova İç Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi Projesi" çerçevesinde Akyaka Kadın azmağı ve Akçapınar azmağından su numunesi aldı. Ölçüm çalışmalarını yakından takip eden Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, Kadın azmağının evsel atıklar, Akçapınar azmağının ise zirai atıklarla kirletildiği yönünde bilgileri olduğunu söyledi. Tarkan, "Ayda 4 kez 12 kilometrelik alanda çalışma yapıyoruz. Deniz ve azmak olarak iki bölümde süren çalışmalarımıza 13 kişilik ekip katılıyor. Bugün 7 kişilik ekiple Kadın ve Akçapınar azmaklarından su numuneleri aldık, sıcaklık, tuzluluk ve oksijen değerleri ölçümleri gerçekleştirdik. Kadın azmağının evsel atıklar, Akçapınar azmağının ise zirai atıklarla kirletildiği yönünde bilgiler edindik. Tabii bu, incelemelerimizin ardından netlik kazanacak. Ayrıca Akyaka beldesinin yaz ve kış nüfusu arasında büyük fark var. Kirlilikte insanların etkisini de araştıracağız. Ayda bir kez azmakta dalgıç ekiplerimizle birlikte temizlik yapıyoruz" dedi. 

Azmakların projenin can damarını oluşturduğunu söyleyen Tarkan, "Öncelikle durum tespiti yapacağız. Proje sonunda elde ettiğimiz verileri Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Kimya Laboratuvarı'nda inceleyeceğiz. Çalışmalarımızı sadece proje için değil, Akyaka için yapıyoruz" diye konuştu.

DENİZ CANLILARI MÜZESİ KURULACAK 

Proje için mevcut koşulların belirlenmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Tarkan, "Analizle üretilecek sonuçlar, yönetim planlarının, kararların ve eylemlerin temelini oluşturacaktır. Tür çeşitliliği, nesli tehlikede olan türlerin belirlenmesi, çevre temizliği, tekne trafiği gibi ana başlıklar altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Proje sonunda Akyaka'ya bir müze kazandıracağız. Uzun çalışmalarımız sonucu elde edeceğimiz balık, deniz bitkisi, yengeç gibi deniz canlılarını kuracağımız Deniz Canlıları Müzesi'nde sergileyeceğiz. Böylelikle vatandaşlarımız da yaptığımız çalışmaları görme imkanı bulacaklar. Deniz canlılarını sergilemek için öncelikle proje ofisimizi kullanacağız" şeklinde konuştu. 

1 milyon euroluk projenin yüzde 80'lik bölümü Avrupa Birliği tarafından, yüzde 20'lik bölümü ise Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK), Akyaka Belediyesi ve Muğla Üniversitesi tarafından karşılanıyor. Avrupa Birliği tarafından Akdeniz'de 10 ülkeyi kapsayan bir çevre projesi olan SMAPP kapsamında Türkiye'de hazırlanan projelerden sadece Muğla Üniversitesi'nin hazırladığı Gökova İç Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi Projesi kabul edildi. 2 yıldır devam eden proje 2008 yılı içinde tamamlanacak. Projenin amacı Akdeniz çanağındaki ülkelerin çevre sorunlarını gidermek. AB tarafından sağlanan finanslarla çevrenin korunmasına, özellikle korunmuş bölgelere yardımda bulunuluyor. Projeyle hem halkın bilinçlendirilmesi hem de çevrenin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 15:05:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?