4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Görevleri hayat kurtarmak

GÖREVLERİ HAYAT KURTARMAK

Yaz sezonunda binlerce vatandaşın akın ettiği halk plajlarında boğulma ve diğer sağlık vakalarında ilk müdahaleyi yapan cankurtaranlar, güneşin altında 8 saat gözetleme kulelerinden denizi gözetlemek zorunda kalıyor.

Marmaris Belediyesi’ne ait halk plajında 15 Temmuz‘da 81 yaşındaki İngiliz Gingell Leonerda Llewellyyn isimli turistin denizde boğularak ölmesinin ardından, plajda bulunması gereken Cankutaran’ın olmadığı ortaya çıkmıştı.

Mavi Bayrak asan plajların Cankurtaran bulundurma zorunluluğu bulunduğunu söyleyen Akyaka Halk Plajının Cankurtaranı Salih Karayaz, görevlerinin insanların denizlerde sağlıklı bir şekilde yüzmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Hafta sonlarında Muğla Merkez, Aydın ve Denizli illerinden günübirlik Akyaka plajına gelen yaklaşık 3 bin kişinin denizdeki yaşamlarından sorumlu olduğunu belirten Akyaka, Halk Plajı’nın Cankurtaranı Salih Karayaz, “Haziran-Eylül döneminde saat 09.00-18.00 arası cankurtaran kulesinde güneş altında 8 saat boyunca denizde yüzen insanları gözetlemek zorundayım. Denize yüzme bilen de geliyor, bilmeyen de. Bu yıl olumsuz bir olayla karşılaşmadım. Geçen yıl ve daha önceki yıllarda boğulma, kramp ve diğer rahatsızlıklar nedeniyle birçok olaya müdahale ettim. Bizim görevimiz, yerli ve yabancı turistlerin denizde güvenli bir şekilde yüzmelerini sağlamak. Olası bir olumsuzluk esnasında ilk müdahaleyi yapmak” dedi.

SAĞLIK DOLABI KÜÇÜK BİR ECZANE GİBİ

Cankurtaran Salih Karayaz, gözetleme kulesinin altında bulunan Cankurtaran Dolabı’nın içinde ilk müdahalede kullanılan her türlü tıbbi malzemenin bulunduğunu belirterek, “Vatandaşların denizde veya karada yaşayabilecekleri her türlü sağlık probleminde ilk müdahale için gerekli malzeme ve bilgi donanımına sahibim. Ayak kırılması, kalp masajı, baş ağrısı, güneş çarpması, boyun kırılması veya zedelenmesi, pansuman gibi durumlarda hastayı ilk müdahale edebilecek durumdayım. Bu yaz sezonunda bugüne kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadım” dedi.

“CANKURTARAN EĞİTİMİ ALDIM”

Cankurtaran olabilmek için Bodrum’da Su Sporları Federasyonundan 2007 yılında eğitim aldığın belirten Karayaz, “Herkes Cankurtaran olamaz. Öncelikle çok iyi yüzme bilmesi gerekiyor. Ardından ilk müdahale konusunda eğitim alması gerekiyor. Biraz da özverili olması lazım. Mavi Bayrak asılan tüm plajlarda profesyonel Cankurtaran bulunması şart. Mavi Bayrağın asıldığı alanlardan kim sorumlu ise (Belediye ve Otel) Cankurtaran bulundurmak zorunda. Marmaris’te yaşanan üzücü olay Cankurtaran olsaydı yaşanmayabilirdi. Belediyelerin Mavi Bayrak olsun veya olmasın halk plajlarında vatandaşın güvenliği için Cankurtaran bulundurması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

GÖREVLERİ HAYAT KURTARMAK
GÖREVLERİ HAYAT KURTARMAK
GÖREVLERİ HAYAT KURTARMAK
GÖREVLERİ HAYAT KURTARMAK
GÖREVLERİ HAYAT KURTARMAK
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2010 Pazartesi 16:32:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?