4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Günlük Ormanları geri dönüyor

GÜNLÜK ORMANLARI GERİ DÖNÜYOR

Ankara Doğa Koruma Merkezi ve Köyceğiz Kaymakamlığının işbirliğiyle hazırlanan “Günlük Ormanları Geni Dönüyor” projesi kapsamında ‘Sığla ağaç fidanı dikimi’ şenliği yapıldı.

Sığla ağaç fidanı dikimine Kaymakam H. İhrahim Çomaktekin, Garnizon Komutanı Per, Yzb. Barış Yıldırımer, Belediye Başkanı Salih Erbay, Jandarma Bölük Komutanı J. Kd. Üstğm. Zafer Tuncer, Orman İşletme Müdür Vekili Ramazan Uslu, Daire Amirleri Ankara Doğa Çevre Kulübü Üyeleri. Özel Çevre Koruma Kurumu Yöneticileri,yabancı uyruklu vatandaşlar ve öğrenciler Sığla Ağacı fidanı dikiminde yer aldı.

Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Uğur Zeydanlı; “ Biz Doğa Koruma Merkezi olarak yaklaşık 15 yıldır sığla ağaçları ile ilgili için bir şeyler yapmak için çalışmaktayız. Günlük Ağaçları için çalışmalar yapmak istiyoruz. Sığla ağaçlarının alanları gittikçe daralıyor. Bugün var olan kısmı dörtte biri hatta beşte biri, böyle devam ederse, belki günlük ormanlarımız kalmayacaktır. Günlük ağaçlarını geriye çevirmek için yeni bir adım atmaya çalışıyoruz. Bu çalışma. Hayatı Atı Vakfının desteklediği bir çalışmadır. Bu çalışmayı Hayata Atı Vakfı ama bunun esas sahibi sizlersiniz. Köyceğizliler, Orman İşletme Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Başkanlığı, Kaymakamlığımız, belediye ve bütün kurumlarla böyle bir çalışmaya başladık. Birlikler, ortaklıklar iş birlikler olmasa hiçbir şey yapamayız. Hayatta bir şeye ulaşmak ve başarmak mümkün değildir. Bu organizasyona destek verdiğiniz için teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Türkiye’de Çevre Koruma haritasını kurucularından ve öncülerinden Tansu Günpınar ise,sığla ağaçlarının bölgede yetiştiğini Özel Çevre Koruma Başkanlığı tarafından korunduğunu söyledi.

Kaymakam H. İbrahim Çomaktekin kısa bir konuşma yaparak; “ Bizim için önemli olan şu; bu hareketin gençlerin kıvılcımıyla başlamış olmasıdır. Bu çalışma burada yapıldığı zaman bu çalışmaları duyarım. Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürlüğü, Hayata Artı Vakfı ile beraber, gençlerimizle birlikte sadece Köyceğiz’de değil, Türkiye’nin çok değişik yerlerinde çevreye dönük çok önemli projeler geliştirmektedirler. Türkiye’nin her tarafında değişik isimler altında çevre projelerini hayata geçirmişlerdir. Amaç gençlerin çevreye daha çok duyarlı olması, çevreye sahiplenmeli, ortak katılım anlayışıyla Köyceğiz’de özelliği olan projeler Sığla ağacının alt yapı hazırlanmasında zemin oluşturmuştur. Çok şanslıyız; sığla yani günlük ağaçları Türkiye’de sadece bu bölgede mevcuttur. Günlük ağaçlarının ormanlık alan oluşturduğu yer, Köyceğiz havzasıdır. Bu ağaçlar çok özel ağaçlardır. Bu ağaçların korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Onun için bu gün burada Günlük Ağaç fidan dikimi yapmak için gelmiş bulunmaktayız. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım”

Günlük ağıcı. Nesli tehlike altında olan ve dünyada sadece Türkiye’nin güney batısında yetişen günlük ağacının oluşturduğu ormanlar 1950’lerde 6 bin500 hektar iken, sıkı yasal korumaya rağmen günümüzde bu rakam 1 bin 300 hektara kadar düşmüştür. Dere boylarında ve taban suyu yüksek alanlarda görülen ağaç türünün orman oluşturduğu tek yer Köyceğiz ilçesi ve çevresidir. Bu ormanlık alanları parçalanmış, günlük ormanları yok olma tehdidi ile karşıyadır. Günlük orman alanları ya portakal bahçesine dönüşmüş ya da turizm amacıyla yapılaşmıştır. Günlük ormanlarımızı kaybetmeyelim. Günlük ormanlarının kötüye giden bu durumdan hep birlikte tersine çevirelim.”

Hayata Artı Gençlik programı kapsamında, Doğa Koruma Merkezi tarafından Köyceğiz’de bulunan Günlük Orman alanlarındaki bozulmanın yavaşlatılması ve tersine çevrilmesini hedefleyen “ Günlük Ormanları Geri Dönüyor” projesini başlattı.

Projede; Günlük Ormanı parçalarını birleştiren veya bağlantıları güçlendiren koridorlar haritası. Bu harita ile ağaçlandırma çalışmalarının daha staratejik bir şekilde yapılması.

Mevcut tehditlerin gösterildiği ve bunların izlenmesi için kullanılacak Tehdit-İzleme haritası ve Günlük Ormanları’nın korunması ile ilgili kamuoyu oluşturulması olduğu bildirildi.

Doğa Koruma Merkezi adına Projeyi yürüten Semra Yalçın ; “ Günlük Ormanları Geri Dönüyor “ projesi Türkiye’de doğa koruma çalışmalarının bilimsel ve teknik yönünü güçlendirmek üzere kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olan Doğa Koruma Merkezi (DKM)’nin yürütücülüğünde gerçekleşmektedir. Projenin diğer ortakları ise, Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB) ve Köyceğiz Turizm ve Çevre Derneği’dir

Günlük Ağacı Fidanı Dikimi töreninin sonunda fidan dikimi yapanlara; Hayata Artı, Doğa Koruma Merkezi, Orman Genel Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Başkanlığı ve Köyceğiz Turizm ve Çevre Derneği imzalı; “ Günlük Ormanları Geri Dönüyor Projesi kapsamında 16 Nisan 2010 tarihinde ‘Günlük Fidan Dikim ve Bakım Şenliği’nde’ diktiğiniz fidan ve bakımını yaptığınız için teşekkür ederiz” yazılı birer teşekkür belgesi verildi.

GÜNLÜK ORMANLARI GERİ DÖNÜYOR
GÜNLÜK ORMANLARI GERİ DÖNÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2010 Cumartesi 12:10:04
Güncelleme :17 Nisan 2010 Cumartesi 12:13:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?