6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Hayvan pazarları kapatıldı

Aydın'ın Çine İlçesi'nde görülen şap hastalığı bölgede alarma neden oldu. Büyükbaş hayvan giriş çıkışlarının kontrol altına alındığı Muğla'da hayvanların aşılanmaya başlandığı bildirildi.
Büyükbaş hayvan giriş çıkışlarını kontrol altına alan Muğla İli Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu, Bayır ve Çayboyu hayvan pazarlarını süreli olarak kapatırken, ildeki hayvanlar aşılamaya alındı. Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte Muğla Belediyesi, Ziraat Odası, Ticaret Borsası, İl Sağlık Müdürlüğü, Ticaret Odası Başkanlığı, İl Genel Meclisi Başkanlığı ve İl Jandarma Alay Komutanlığı'nın yer aldığı "Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu" komşu illerde görülen şap hastalığı sebebiyle biraraya gelerek bir dizi kararlar aldı. Vali Yardımcısı Salih Altınok başkanlığında yapılan toplantıda, bakanlıktan gönderilen tamimle Türkiye genelinde görülen virüsten farklı bir virüsle karşı karşıya olunduğu, bu virüsle ilgili aşı geliştirilme çalışmalarının devam ettiği ve bu arada hastalığın hızlı yayılma gösterdiği kaydedilerek, Muğla'daki hayvan pazarlarının kapatılmasına karar verildi. Kararlar arasında, aşılama kampanyası başlatılarak bu dönemde, küçükbaş hayvanlarının da şap aşısıyla aşılanması, hastalık hakkında köylülerin ve üreticilerin bilgilendirilmesi de yer aldı.
Muğla Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, endişe verici bir durum olmadığı belirtti. Yetkililer, "Şu anda Muğla'da hastalık yok. Zaten ilimizde yılda 2 defa şap aşısı yapıyoruz. Ancak Çine'de ortaya çıkan hastalığa bildiğimiz şap türünden farklı bir virüsün yol açtığı anlaşıldı. Virüsün İran'dan girdiği sanılıyor. Şimdi şap aşısından farklı bir aşı yapıyoruz. Aşı 15 günde etkisini gösteriyor. O nedenle bu ayın sonuna kadar pazarları kapattık" dedi.
.
Yayın Tarihi : 10 Mart 2006 Cuma 15:53:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?