4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

HES toplantısında gergin dakikalar

FETHİYE’DE HES TARTIŞMALARI

Fethiye’de Yap-İşlet-Devret modeliyle Eşen Çayı üzerinde yapılması planlanan 2 adet Hidroelektrik Santrali (HES) için köylülerle yapılan bilgilendirme toplantısı oldukça gergin anlara sahne oldu.

Başta muhtarlar olmak üzere köylüler ve çevreciler Eşen Çayı üzerinde yapılacak hidroelektrik santrallerine karşı çıkacaklarını dile getirdiler. Toplantıda HES’ler hakkında bilgilerin verilmesiyle başladı. Ancak verilen bilgilerin yetersizliği başta köy muhtarları ve çevreciler olmak üzere tepkilere neden oldu.

Toplantıda köylüler ve çevreciler, HES’lerin tarım ve turizmin yanında çevreye büyük zarar vereceğini, ciddi miktarda tarım arazisinin sular altında kalacağını, Eşen Çayının flora ve faunasını tahrip edeceğini dile getirdiler. Toplantıda söz alan Mimarlar Odası Başkanı Bülent Gündem’in su altında kalacak arazilerin bilindiğini ve bunun açıklanmasını istediği sorusu cevapsız kalırken, şirket yetkililerinin bir çok konuda verdiği cevap yetersiz kaldı.

Eşen Belediye binasında yapılan toplantıya Ekol Şirketi temsilcilerinin yanında Eşen Belediye Başkanı Musa Yapıcı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ÇED ve Planlama Şube Müdür Vekili Sami Salim, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Başkanı Bülent Günden, TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, Gölbent, Kayadibi, Saklıkent, Çukurincir köy muhtarları, köylüler ve çevreciler katıldı. Santralin yapılmasına karşı çıkan köylülerle, firma yetkilileri arasında oldukça gergin dakikalar yaşandı.

Köy halkı olarak hidroelektrik santraline karşı olduklarını belirten Gölbent Muhtarı Hüseyin Sarar “Bize daha önce kesinlikle bu konuyla ilgili bilgi verilmedi. Bilgi verilmediği için köy halkı tam anlamıyla katılamadı. Ben muhtar olarak ve halkımı temsil ederek bu santrale kesinlikle karşıyım. Bizim evlerimiz, tarlalarımız, ekili arazilerimizi sular altında bırakarak bizi kandırıyorlar. Yapılacak olan barajlarla Saklıkent civarında bulunan bütün köy ve mahalleleri sular altında bırakacaklar. Biz buna kesinlikle karşıyız. Bedeli ne olursa olsun biz yerimizi yurdumuzu sular altında bırakmayız. Bu santrali yaptırmamak için ne gerekiyorsa yapmaya her an hazırız. Üretilecek olan elektrikte çok işe yaramayan bir elektrik santrali olacak. Birileri buradan para kazanacak diye köylüleri yerinden yurdundan edemezler. Köylü milletin efendisidir. Köylünün kafasını çalışmıyor zannetmesinler. Köylünün kafası bütün mühendislerden daha iyi çalışır” dedi.

Çukurincir Muhtarı Servet Yılmaz ise yapılacak olan santralle birlikte barajların köylerde bulunan evlerin içinden geçtiğini belirtti. Yılmaz “Bu toplantının amacı baştan yanlış. Bu toplantı direk köylüyü ilgilendirirken, köylünün bu toplantıyla ilgili doğru düzgün bilgisi bile yok. Ne biçim bilgilendirme toplantısı olduğu da belli değil. Firma yetkilileri tam anlamıyla ne yapacaklarını da bilmiyor. Bizim yerlerimizi ses çıkarmadan sessiz sedasız elimizden almak istiyorlar. Bu iş o kadar kolay değil. Biz evimizi yurdumuzu elektrik üretilecek diye sular altında bırakmayız. Bizim zaten elektriğimiz var. Ben o kepçenin altına yatarım, kendimi öldürürüm ama santralin yapılmasına kesinlikle izin vermem” diye konuştu.

Ekol Elektrik Üretim Dağıtım Sanayi AŞ İnşaat Mühendisi Mehmet Akif Nebioğulları ise, “Şuanda benim projemin etkilendiği sahanın yüzde doksanlık kısmı dere yatağının içinde. DSİ bununla ilgili Antalya’da setler yapmış durumda ve ben o setin dışına çıkmıyorum. Zaman zaman barajlardan dışarıya su taşmaları yaşanacaktır. Bu taşmaları da biz müdahale ederek önüne geçmeye çalışacağız. Kimsenin evi, arazisi, tarlası sular altında kalmayacak. Sular altında belirli bir kısmı kalsa bile bu etkilenecek pozisyonda olmayacak. Bizler daha tam anlamıyla projelendirmemizi gerçekleştiremedik. Projeyi tam sonuna getirdiğimiz zaman her şey daha çok net belli olacaktır” ifadelerini kullandı.

TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli de, şunları söyledi: “Bu santralden üretilecek elektrik devlet ekonomisine ne kadar çok katkı sağlarsa sağlasın, köylüyü yerinden etmeye hakkı yok. Santral yapılırken birçok ağaç kesilecek, doğal denge bozulacak. Hayvanların yaşam alanları da elinden alınacak. Bizlerde TEMA olarak kesinlikle bu santrale karşıyız”

FETHİYE’DE HES TARTIŞMALARI
FETHİYE’DE HES TARTIŞMALARI
FETHİYE’DE HES TARTIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2010 Salı 13:56:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?